«Четверта влада» — проєкт журналістських розслідувань стартує на UA: МИКОЛАЇВ

«Четверта влада» — проєкт журналістських розслідувань стартує на UA: МИКОЛАЇВ

2 чер. 2021

3 червня, о 19:55 на телеканалі UA: МИКОЛАЇВ відбудеться телевізійна прем’єра проєкту журналістських розслідувань «Четверта влада». Це один із шести проєктів, відібраних на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним. Розслідування»

Читайте також: Резонансні справи в регіонах — на Суспільному стартують проєкти локальних розслідувань

Метою проєкту є викриття випадків зловживань бюджетними коштами, корупційних зв’язків, невідповідність того, що задекларовано посадовцями чи депутатами до стилю життя, можливе вирішення питань задля власних інтересів, які можуть зашкодити громаді чи окремому громадянину.

Журналіст Ярослав Чепурний

Кожен випуск програми присвячений конкретній локальній темі (медицина, освіта, екологія, захист прав людей, безпека) або певному герою-посадовцю чи групі людей, які об’єднані, наприклад, роботою в одній структурі. 

«”Четверта влада” перший пітчинговий проєкт, який пройшов всі етапи конкурсного відбору і реалізовується саме у Миколаєві. Це цикл журналістських розслідувань і в цьому його головна особливість і складність. Розслідування вимагає максимальної відповідальності та дотримання стандартів Суспільного. Над проєктом працює досвідчена команда, і ми сподіваємось на широкий суспільний резонанс як цієї програми, так і всього циклу. Це перший досвід співпраці з продакшеном для всієї нашої філії, і він стане базовим для підготовки до наступних конкурсів “Створюй із Суспільним”», — зазначає тимчасово виконувачка обов’язків продюсерки Миколаївської філії Суспільного Галина Щерба.

Читайте також: «Червона лінія» — ще одне журналістське розслідування стартує на регіональних телеканалах Суспільного

Перший випуск проєкту стосуватиметься роботи Миколаївського глиноземного заводу, проблем утилізації червоного шламу і його впливу на довкілля.


«Зараз тема екології для нашого регіону і в цілому для України дуже актуальна. В нашому сюжеті ми намагались дослідити, як одне з найбільших підприємств Миколаївщини Миколаївський глиноземний завод шкодить довкіллю. І дійшли висновку, що екологічний ризик є значно більшим, ніж декларується. При цьому керівництво МГЗ не йде на контакт з журналістами і приховує інформацію», — каже керівник Миколаївського Центру журналістських розслідувань Олег Оганов.

«Під час роботи над цією темою найбільше мене вразило кілька речей. По-перше, це шкода, яку несе червоний шлам людському здоров’ю і довкіллю. Виявилось, що він дуже недооцінений. А по-друге, це закритість МГЗ. Незважаючи на резонанс, який викликало повідомлення про будівництво ставка-накопичувача, керівництво заводу зробило все можливе, аби уникнути серйозних запитань на цю та інші теми», — розповідає журналіст Ярослав Чепурний.

Миколаївський глиноземний завод

Загалом, телеглядачі Суспільного побачать прем’єри шести телевізійних журналістських розслідувань. П’ять із них — «Під прицілом», «Лакмус», «Червона лінія», «#Інсайд» та «Четверта влада» — уже стартували. 

Нагадаємо, конкурс проєктів журналістських розслідувань для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного був оголошений вперше минулого року в грудні. У лютому стали відомі назви шести проєктів-переможців. Ще п’ять ідей команда Суспільного відібрала у довгий список. Для їх виробництва мовник залучатиме додаткове фінансування, в тому числі й донорську підтримку.

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Миколаївщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Миколаїв у Фейсбуці, інстаграм-сторінці та  на сайті філії.