«Театри України» — замальовки про театри різних регіонів на UA: МИКОЛАЇВ

«Театри України» — замальовки про театри різних регіонів на UA: МИКОЛАЇВ

29 бер. 2021

До Міжнародного дня театру на UA: МИКОЛАЇВ, а також всіх регіональних телеканалах Суспільного стартували міжпрограмні замальовки «Театри України». З 27 березня і протягом усієї весни в ефірах Суспільного розповідатимуть про театри кожного регіону з цікавими фактами з історії театрів, їхніх будівель, вистав.

Читайте також: UA: МИКОЛАЇВ: суспільний мовник завжди поруч

Творча група суспільного мовника UA: МИКОЛАЇВ розповіла про Миколаївський академічний український театр драми та музичної комедії.

«У проєкті наша філія першим представила Миколаївський академічний український театр драми та музичної комедії. Його зможуть побачити глядачі Суспільного у різних куточках країни, дізнатися історію театру, віртуально погуляти у фоє, побувати у глядацькій залі. Під час зйомок використовували квадрокоптер, тож картинка, на мій погляд, вийшла «живою», яскравою. Маємо плани відзняти подібні ролики і про інші місцеві театри – Миколаївський академічний художній російський драматичний театр та Миколаївський академічний обласний театр ляльок», — розповідає тимчасово виконувачка обов’язків продюсерки Миколаївської філії Суспільного Галина Щерба.

Ця будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення. До  30-х років XX століття у ній діяла синагога.   

Історія театру починається 1 листопада 1927 року зі створення театру юного глядача. Згодом об’єднано трупи ТЮГу та пересувного Українського театру ім. Т.Г. Шевченка.

10 років театр був без сцени через 2 пожежі і капремонт. Оновлена сцена відкрита у 1994 році.   

У репертуарі театру постановки у різних жанрах. У трупі є артисти драми, вокалісти, хор, оркестр, балет.                                                       

Дизайн глядацької зали спроєктували миколаївські художники В’ячеслав і Лідія Іваницькі. Вручну виготовили завісу сцени і гобелени у фоє. Завіса великої сцени важить близько 110 кг.

За останні 10 років театр показав 3200 вистав. Їх подивилися понад 1,5 мільйони глядачів. Кожного сезону тут відбувається більше 10 прем’єр.

Понад 25 років тому у муздрамі народився дитячий театр-супутник «Академія пані Куліси».

У 2005 році відкрилася мала сцена.

Креативна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Катерина Жуліна зазначила, що цей проєкт зараз особливо актуальний, адже через карантин День театру не можна відзначити походом на улюблені вистави.

«Театри завжди допомагали нам здійснити «культурну подорож» без довгих доріг і валіз. Регіональні канали Суспільного пропонують відвідати театри з усіх куточків України, не виходячи з дому. Дізнайтеся більше про наші театри, обирайте найцікавіші і приходьте на вистави, як тільки це буде безпечно», — сказала Катерина Жуліна.

Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення. Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Миколаївщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Миколаїв у Фейсбуці, інстаграм-сторінці та  на сайті філії.