Чому новоутворені ОТГ не надто охоче беруть на баланс позашкільні навчальні заклади? — обговорили радіожурналісти Суспільного з Миколаївщини і Житомирщини

Чому новоутворені ОТГ не надто охоче беруть на баланс позашкільні навчальні заклади? — обговорили радіожурналісти Суспільного з Миколаївщини і Житомирщини

25 бер. 2021

24 березня об 11:10 у міжрегіональному радіопроєкті  UA: Українське радіо «Вся країна» радіожурналісти Миколаївської  і Житомирської філій Суспільного Анжеліка Топчій і Оксана Гуменюк та місцеві експерти з’ясовували, чому новоутворені ОТГ не надто охоче беруть на баланс позашкільні навчальні заклади.

Читайте також: UA: МИКОЛАЇВ: суспільний мовник завжди поруч

На Миколаївщині завершується процес передачі майна з районного рівня у комунальну власність громад. Зараз функціонують 39 закладів позашкільної освіти, 5 з них знаходяться в обласному підпорядкуванні. Цього року в області на 3 заклади стало менше у порівнянні з минулим роком. 

Загалом в усіх закладах позашкілля працюють понад 2 тисячі гуртків, які відвідують понад 34 тисячі дітей. Це – 30 % від загальної кількості осіб.

Гуртки працюють також на базі шкіл. Загалом позашкільною освітою на Миколаївщині охоплено 62 % дітей. 

Як зазначили в департаменті освіти і науки ОДА, сьогодні пріоритетним завданням є збереження мережі закладів позашкільної освіти в територіальних громадах і  фахівці Департаменту спільно з органами управління територіальних громад працюють  в цьому напрямку. 

Як саме відбувається в області процес переходу позашкільних закладів у комунальну власність територіальних громад та як їх збираються утримувати громади – розповіла гостя студії UA: Українське радіо Миколаїв – очільниця Миколаївського відділення Міжнародної Асоціації позашкільної освіти, директорка обласного будинку художньої творчості Лариса Щукіна

Ведуча Анжеліка Топчій та очільниця Миколаївського відділення Міжнародної Асоціації позашкільної освіти Лариса Щукіна

«Дійсно, громади залишили при собі заклади позашкільної освіти. Не всі громади ці заклади беруть на своє фінансування, але ми хочемо сказати, що забезпечення оцих якісних освітніх послуг є одним із найважливішого наших ОТГ. І сьогодні сфера освіти в ОТГ є одним із головних напрямків стратегії і розвитку. В своїй переважній більшості керівництво новоутворених ОТГ розуміє важливість питань виховання і розвитку підростаючого покоління, — каже Лариса Щукіна. — Я вважаю, що кожна ТГ повинна мати власний позашкільний заклад і наші громади в Миколаївській області намагаються зробити все задля того, щоб діти мали  доступну якісну позашкільну освіту». 

Також вона розповіла, що, дійсно, 3 заклади позашкільної освіти було втрачено, тому що вони були загублені і не прийняті на баланс новоствореної ТГ. Але також 3 новоутворені громади відкрили заклади і вони сьогодні працюють. Такого, щоб не виплачували зарплатню, керівники не мали можливості працювати немає. Миколаївські громади, якщо не мають для закладів позашкільної освіти окремого приміщення, то вони працюють на територіях загально освітніх закладів, бібліотек, клубів, мистецьких та спортивних шкіл, тому що позашкільна освіта багатогранна. 

На питання, що відбувається із самими закладами, чи продовжують вони працювати як і раніше, чи відбуваються якісь зміни, наприклад, скорочується чисельність працівників, Лариса Щукіна відповіла:

«Можемо сказати, що дійсно, кількість працівників скорочується, тому що громада не може прийняти на свій баланс за рахунок обмеження фінансування всі педагогічні кадри, які були, наприклад, в районному будинку культури та творчості. Але ми говоримо, що керівники гуртків не звільнені, а переведені на посаду керівника гуртка, наприклад, в заклад загальної середньої освіти. Але тут можна знайти свої плюси і мінуси роботи позашкільної освіти на базі шкіл. Тому що, якщо ми хочемо, щоб дитина була більш розвинена, для того, щоб той чи інший гурток мав переваги і свої результати в роботі – дитині потрібно змінити атмосферу, керівника, аудиторію, в якій він працює, адже психологи-науковці сказали, що це дуже потрібно для того, щоб був більш гарний результат».

Ситуацію також прокоментували: Анастасія Смоляк начальниця відділу освіти Березанської селищної ради та  Інна Бойко голова Снігурівської ТГ.

«В Снігурівській ТГ існують позашкільні заклади освіти. Коли ми перейшли в ОТГ, то все зберегли. Трохи прийшлося за штатним розкладом укомплектувати, десь скоротити, але на сьогоднішній час і школа естетичного виховання, і будинок творчості дітей та юнацтва, і спортивна школа працюють. Жоден заклад не був скорочений», — зазначає Інна Бойко.

У студії UA: Українське радіо Житомирська хвиля житомиряни акцентували увагу на проблемній ситуації, яка склалася з позашкіллям  в Новогуйвинській територіальній громаді. Представниця управління освіти облдержадміністрації Наталя Шевчук зазначила:

«Новогуйвинська територіальна громада має у себе 4 заклади позашкільної освіти, 3 з яких належать до системи освіти. Громада не прийняла ці заклади на своє підпорядкування. Кошти на утримання закладів позашкільної освіти не були закладені у бюджет на 2021 рік так як відділ освіти утворився 26 січня 2021 року».

Керівник позашкільного навчального закладу Ігор Єпіфанцев, представниця управління освіти облдержадміністрації Наталя Шевчук та ведуча Оксана Гуменюк

23 березня цього року Житомирська районна рада вирішила підтримати територіальну громаду і рішенням сесії затвердила програму підтримки і розвитку позашкільної освіти Житомирського району, учасником якого є Житомирська райрада, як засновник і Новогуйвинська селищна рада, яка має намір прийняти права засновника. 

    Читайте також: UA: Українське радіо Миколаїв мовить з нової студії

Було виділено близько 319 тисяч гривень для проведення всіх розрахунків із працівниками позашкільної освіти по зарплаті. Керівник позашкільного навчального закладу Ігор Єпіфанцев наголосив: 

«Позашкільна освіта – це система, яка передбачає за собою стратегію, плани роботи і заходи. А гурток – один окремо взятий, не працює в системі закладу. Позашкільна освіта – це вільний вибір кожного вихованця. Він обирає собі напрямок позашкільної освіти і форму здобуття цієї освіти. Кожен сам робить вибір: буде це безоплатна освіта чи платна форма навчання».

Спікери у радіостудіях Миколаєва та Житомира були одностайні у тому, що позашкілля обов’язково потрібно зберегти як систему та розвивати. Це має стати одним із пріоритетів новоутворених громад в областях.

Прослухати повний випуск програми «Вся країна» можна на сайті Українського радіо за посиланням.

Нагадаємо,  UA: Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Миколаївщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Миколаїв у Фейсбуці, інстаграм-сторінці та  на сайті філії. 

Слухати UA: Українське радіо Миколаїв можна онлайн та на частотах: 

  • Миколаїв — 92,0 FМ;
  • Первомайськ — 105,9 FМ.