Виклики й перемоги, робота в умовах карантину та місцеві вибори: яким був 2020 рік для команди Суспільного Миколаєва

Виклики й перемоги, робота в умовах карантину та місцеві вибори: яким був 2020 рік для команди Суспільного Миколаєва

15 січ. 2021

Наприкінці грудня 2020-го року менеджери, продюсери й шефредактори всіх регіональних філій Суспільного презентували звіти про свою роботу за рік.

Керівники Миколаївської філії Суспільного розповіли про виклики й перемоги 2020-го, про роботу під час карантину, про відео, які набрали мільйони переглядів у соцмережах мовника, та побудову нових студій для новин та радіо.

Тимчасова виконувачка обов’язків продюсерки Миколаївської філії Суспільного Галина Щерба відзначила, що весняний локдаун приніс ряд незручностей, але не зупинив роботу філії – новини, радіопередачі та підсумкова телепрограма «Тема дня» виходили в означений час. Відділ діджиталу був переведений на дистанційну форму роботи. Згодом у тодішнього продюсера Олександра Рубана виникла ідея стрім-екскурсій. 

«Згадуючи перебіг подій навесні 2020-го, зі свого боку відзначу, всіх тоді бентежила непевна ситуація і новий вірус, що поступово захоплював світ і ламав звичний уклад життя. Але всі поставилися до нововведень як до виклику і просто виконували свою роботу, а нестандартна ситуація спонукала до творчих пошуків», — розповіла Галина Щерба.

Минулого року Миколаївська філія Суспільного брала участь у тематичних міжрегіональних спецпроєктах, таких як «Дзвін’ОК», «Через карантин», «Вільні», «UA: Молодь», «Мандруй із Суспільним». Восени запустили новий проєкт – щоденну 52-хвилинну підсумкову програму «Сьогодні. Головне», яка поєднала в собі топ новини дня та їх експертний аналіз. Для втілення творчого задуму налагодили тісну співпрацю між бюро новин та ведучими гостьових студій – команда проєкту працює у зв’язці і націлена на оперативність та актуальність.

Також Суспільне Миколаєва провело серйозну підготовчу і координаційну роботу для втілення спільного аналітичного проєкту UA: Суспільне мовлення й DW Akademie «Голос громад». Команда підібрала 45 учасників для трьох дискусійних зустрічей. У проєкті взяли участь жителі Миколаєва і області, які представляли різні сфери життя і діяльності в регіоні.

Важливою подією для всієї України минулого року були місцеві вибори, під час яких Суспільне Миколаєва працювало у посиленому режимі. Під час підготовки програми «Виборчий округ. Місцеві» команда Суспільного стикнулася з цілим рядом труднощів – виявилося, що списки кандидатів до останнього були невідомі, члени комісій та представники партійних штабів не виходили на зв’язок тощо. Один з учасників програми наступного дня, після ефіру, отримав позитивний результат тесту на COVID-19, тоді додалися ще й переживання за здоров’я всього колективу. 

«Попри все це, в ефір вийшли 11 випусків цього телепроєкту, які були адаптовані і для радіоефіру. Враховуючи резонанс цих програм, високу професійну кваліфікацію та якісну підготовку ведучих і всієї команди та зважаючи на незаангажованість Суспільного мовника Миколаївщини, обидва ймовірні кандидати на посаду Миколаївського міського голови взяли участь у токшоу «Виборчий округ. Дебати» саме на нашому телеканалі, — зазначає Галина Щерба. Непростою була для нас робота над «Дебатами» мали місце спроби морального тиску на колектив, зриву виходу програми, дзвінок про замінування телебудинку та інше, однак наша команда проявила професійність і готовність до викликів – попри все, «Виборчий округ. Дебати» вийшли в ефір. Лише на YouTube наше токшоу подивилися понад 26 тисяч глядачів. Дякую за довіру нашій аудиторії, а команді – за роботу».

За словами шефредакторки Миколаївської філії Суспільного Марії Савицької, 2020 рік для всього ньюзруму був складним. Постала серйозна і незрозуміла задача – робота в умовах карантину. 

«На межі з панікою – нічого не відбувається, ніхто не працює, місто наче вимерло, а новини робити треба. Ми обговорювали кожен крок, кожного спікера і локацію. Ми вчилися працювати в незвичних для всіх умовах. І я впевнена, гідно впорались із завданням. Навесні, в період найсуворішого карантину, саме наш ресурс цитували найбільше. Згодом, після послаблення, ми продовжили працювати саме в такому, посиленому для нас режимі. Звикли. Цей період навчив нас трохи інакше ставитись до матеріалів. Коли подій не так багато, ми стали робити більше тематичних сюжетів. І глядач це оцінив», розповідає Марія Савицька.

Шефредакторка також відзначає якісну та злагоджену роботу діджилал-підрозділу. Сайт і сторінки у соцмережах невпинно нарощують відвідуваність, на високому рівні цитованість матеріалів, зростає число підписників, кількість переглядів матеріалів. Є кепшн-відео, які назбирали понад мільйон переглядів. Одне з таких – про миколаївця, який вирощує гігантську секвою.

«Ми пишаємось всіма своїми досягненнями. А я особисто пишаюся кожною людиною, яка представляє команду новин Суспільне Миколаїв», підкреслює шефредакторка новин.  

Менеджер Дмитро Лугінець розповів, що протягом 2020-го року вдалося власними силами побудувати нові студії новин, радіо та апаратну радіо в будинку телебачення. Оновити технічний тракт апаратної телебачення та встановити систему відеоспостереження в приміщеннях та на території філії. 

Він також зазначив, що Суспільний мовник Миколаївщини запровадив заходи із запобігання  поширенню коронавірусу та забезпечив безперервну роботу філії.

«Захисні маски, рукавички, антисептик, захисні костюми, дезінфекція приміщень і транспорту – це стало буденною нормою для працівників філії. Зараз і досі частина колективу працює дистанційно, інші співробітники на своїх робочих місцях. Робочий процес триває, всі програми виходять в ефір вчасно та безперебійно. Ми працюємо для глядача, тому на першому місці – створення якісного контенту незалежно від ситуації»,  запевнив Дмитро Лугінець.

Нагадаємо,  UA: Суспільне мовлення це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Миколаївщини можна онлайн на сторінках UA: МИКОЛАЇВ та UA: Українського радіо Миколаїв у Фейсбуці, а також на сайті філії.