Миколаїв готовий до опалювального періоду, – на телеканалі «Миколаїв» звітує Юрій Степанець

Миколаїв готовий до опалювального періоду, – на телеканалі «Миколаїв» звітує Юрій Степанець

24 жов. 2018
19 жовтня в прямому ефірі миколаївського Суспільного — телеканалу і радіо «Миколаїв» відбувся восьмий звіт всеукраїнського медіапроекту #Звіти_наживо, присвячений звітуванню чиновників, відповідальних за забезпечення старту нового опалювального сезону.

Цього разу в прямому ефірі звітував заступник Миколаївського міського голови Юрій Степанець. Також взяли участь у програмі та активно спілкувалися з гостем експерти: головний редактор газети «Южная правда» (він же – голова ОСББ) Микола Стеценко, власкор телекомпанії «ICTV» Олена Горячева, кореспондентка інтернет-видання "Преступности.НЕТ" Олександра Ющишена та директор енергетичної компанії  Віктор Ножкін.

На початку програми Юрій Степанець розповів, що місто Миколаїв готовий до опалювального сезону, за винятком 15 багатоквартирних будинків, в яких викрали частину обладнання або воно потребує заміни. Соціальний фонд міста вже готовий до прийому тепла, а житловий сектор почнуть опалювати, щойно середня температура протягом трьох діб становитиме не більше 8 градусів.
 
 «Я хотів би заспокоїти містян, тому що є деяка паніка і серед депутатів, і серед населення, що ми не готові до зими. В цілому, місто готове до опалювального періоду. На сьогоднішній день у нас 99% систем, які опалюють будинки, пройшли гідравлічні випробування, промиті, встановлені теплові вузли, де необхідно, десь замінили елеватори. В принципі, ми готові приймати тепло», - зауважив Юрій Степанець.
 
 
Головною проблемою стала ситуація, що виникла після підписання міським департаментом ЖКГ угод на обслуговування багатоквартирних будинків з компанією «Місто для людей». Неприйняття частиною миколаївців, конфлікт інтересів із ЖЕКами, які обслуговували ці будинки. Та окремою проблемою стала колізія, коли за обслуговування у вересні миколаївці отримали платіжки і від старого ЖЕКу, і від нової компанії «Місто для людей».  
«Дійсно, виникла колізія, коли миколаївці отримали платіжки за обслуговування у вересні і від старих ЖЕКів, і від нової керуючої компанії «Місто для людей». Але ми зробимо все необхідне для того, щоб перенаправити кошти за вірною адресою і людям не довелося переплачувати зайві гроші», - запевнив Юрій Степанець.
 
 
В свою чергу, директор енергетичної компанії Віктор Ножкін зауважив, що необхідно змінити існуючу схему, коли опаленням займаються підприємства-монополісти (у Миколаєві їх 2 – КП «Миколаївоблтеплоенерго» і ПАТ «Миколаївська ТЕЦ»). Приватна компанія, яка виконує ті ж самі функції – надає тепло містянам, на відміну від монополістів, не може розраховувати на якісь преференції – наприклад, допомогу з бюджету. При цьому, вартість тепла, що надають приватні компанії, не вища, ніж від монополістів. Ця ситуація гальмує і впровадження альтернативних джерел енергії та, зокрема, тепла.

 «Готуючись до ефіру, ми зосередились на ситуації в місті: у Миколаєві два великі теплопостачальні підприємства – прийняте цього року до міської комунальної власності «Облтеплоенерго» та ПАТ «Миколаївська ТЕЦ», обидва мають зношені тепломережі і активно їх ремонтують. Головною ж проблемою стала ситуація, що виникла після підписання міським департаментом ЖКГ угод на обслуговування багатоквартирних будинків з компанією «Місто для людей». Частина містян виступили проти цього, виходили на акції протесту з вимогою дати їм можливість самим обирати, у кого обслуговуватись. Керівники департаменту ЖКГ пояснювали, що після того, як сплив термін для обрання мешканцями обслуговуючої компанії, був проведений конкурс, на якому перемогло підприємство «Місто для людей». Ефір був доволі насичений: сюжети стосувалися топ-проблеми, загальної ситуації у сфері та альтернативних варіантів опалення», – зазначив головний випусковий творчої групи ТО «Тема дня» Миколаївської філії Федір Бондар.

 
Переглянути повний випуск програми “Звіти_Наживо” з Юрієм Степанцем можна на нашій сторінці у Facebook.

Нагадаємо, це вже восьмий випуск спільного проекту #Звіти_наживо від команд UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ та Громадського руху ЧЕСНО.

Цей всеукраїнський проект покликаний змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне інтерв’ю у прямому ефірі регіональних філій НСТУ.

Наступні #Звіти_наживо стосуватимуться таких тем:
листопад — бюджети міст;
грудень — звіти міських голів обласних центрів за 2018 рік.