ЦЕДЕМ провів онлайн-тренінг для журналістів UA: МИКОЛАЇВ

ЦЕДЕМ провів онлайн-тренінг для журналістів UA: МИКОЛАЇВ

22 тра. 2020

18–21 травня Центр демократії та верховенства права провів для журналістів UA: МИКОЛАЇВ чотириденний вебінар про діяльність медіа під час передвиборчих кампаній та інші правові питання у сфері медіа.

Загалом серія вебінарів від ЦЕДЕМ для регіональних журналістів Суспільного відбулася в ЧерніговіВінниціЧернівцяхЗапоріжжіДонбасі та Херсоні.

«Центр демократії та верховенства права планував провести тренінги для журналістів філій Суспільного, щоб ознайомити з регулюванням діяльності медіа під час місцевих виборів, а також із сучасними процесами й тенденціями в медійній сфері. Від офлайн-формату довелося відмовитися через карантин. Онлайн-навчання стало новим досвідом як для експертів ЦЕДЕМ, так, гадаю, і для журналістів та фахівців філій. Перший тренінг відбувся для UA: ЧЕРНІГІВ (ми провели його безпосередньо в Чернігові, у будинку Українського радіо «Чернігівська хвиля»). Далі організували вебінари ще для шести філій Суспільного, а завершили вебінаром для Миколаївської філії», — зазначила менеджерка освітніх проєктів Центру демократії та верховенства права Ірина Кононова.

Для кожної філії підібрали теми, які цікавлять команду. Для цього провели невеликі опитування. Тож програми вебінарів для журналістів Суспільного склали за їхнім запитом. 

Читайте також: Усі тренінги Академії суспільного мовлення — на новому сайті 

«Дякую ЦЕДЕМ за нагоду для журналістів філії повчитися. Багато наших фахівців виявили інтерес до вебінару й долучилися. Гадаю, це важливо, адже вдосконалюватися та структурувати знання треба постійно. Теми обирали самі журналісти», — прокоментував продюсер UA: МИКОЛАЇВ Олександр Рубан

Під час тренінгу експерти ЦЕДЕМ розповіли, як регулювати діяльність медіа під час місцевих виборів та як діяти журналістам, редакторам і продюсерам, аби якісно висвітлювати виборчу кампанію.

На першій онлайн-лекції юристка напряму «Верховенство права» ЦЕДЕМ Євгенія Стаднік говорила про те, як журналістам дотриматися у своїй роботі всіх норм законодавства й нового Виборчого кодексу. 

Про головні принципи доступу до інформації, оформлення запитів, відповідальність уповноважених осіб за неправомірне ненадання інформації розповіла юристка напряму «Верховенство права» ЦЕДЕМ Христина Буртник.

Також одна з обраних журналістами тем стосувалася соціальних мереж. Молодша юристка ЦЕДЕМ Тетяна Авдеєва розповіла про нові форми нелегального контенту, приватність та фактчекінг.

Останню онлайн-лекцію присвятили авторському праву в журналістиці. Юристка з медійного права ЦЕДЕМ Єлизавета Алексіюк зосередилася на службових творах і співавторстві, використанні чужих відео, аудіо та фото. 

«На карантині, коли інформаційний простір майже цілком заповнений коронавірусом, такі вебінари — справді корисні, допомагають перемкнутися. У нашій професії треба постійно вчитися. А подужати весь обсяг інформації самотужки — нереально. Лекторки з ЦЕДЕМ просто, лаконічно й доступно пояснили зміни в законодавстві та наші права під час виборів, як отримати від чиновників не відписки, а конкретні відповіді, тонкощі авторського права, аби не сісти в калюжу. Головним відкриттям для мене стала неоднозначність емодзі в публікаціях у соцмережах. Виявляється, те значення, яке хочу передати я, інші не завжди сприймають так само, декого емодзі може навіть образити. Тому щиро дякую організаторам і лекторкам ЦЕДЕМ за такий крутий вебінар», — поділилася учасниця журналістка Катерина Лисюк

Нагадаємо, 27 квітня Суспільний мовник запустив безкоштовні вебінари з розвитку особистісних навичок для всіх охочих. Академія суспільного мовлення організовує серію тренінгів.