UA: МИКОЛАЇВ підготував спецефір до Дня Соборності України

UA: МИКОЛАЇВ підготував спецефір до Дня Соборності України

22 січ. 2020

22 січня до Дня Соборності України Суспільний мовник Миколаївщини підготував для глядачів спецефір і тематичні міжпрограмки.

Керівниця творчої групи «Ранок» Галина Щерба розповіла про підготовку програми. Ідея провести у День Соборності спецефір на UA: МИКОЛАЇВ була колективною, кожен член редакції висловив свої побажання. 

«Ми запланували цикл тематичних міжпрограмок, до студії запросили гостей, а також звернулися до наших друзів і колег із інших філій із пропозицією долучитися до співпраці. Так, ранківці Житомира поділилися сюжетом «Ланцюг злуки. Як це було?» про пам’ятні історичні події у своєму місті, а львів’яни запропонували провести вже традиційний телеміст. Я щиро вдячна всім за спільну роботу, яка вкотре довела – ми були і залишаємося єдиною, добре спрацьованою, професійною командою», — розповідає Галина Щерба.

Під час телемосту, гість студії програми “Добрий ранок” на UA: ЛЬВІВ, учасник «живого ланцюга» Зенон Боровець поділився своїми спогадами та поміркував про важливість тих подій для сучасної історії України.


У гості до ранкової студії UA: МИКОЛАЇВ завітала директорка Державного архіву Миколаївської області Лариса Левченко. Вона запевняє, що в архівах зберігаються стоси документів, які дають відповіді на важливі запитання. Наприклад, чому у 20 столітті українці почали так боротися за єдність України, якими конкретними кроками вони йшли до втілення загальної мети, хто входив до складу демократичних партій у Миколаєві та які задачі вони ставили перед собою? 

Також гостями студії стали і організатори конкурсу «Відкритий лист до захисника». В роботах школярі висловлювали свої думки до подій в Україні. 

«Для нашої команди головною задачею було максимально розкрити поняття Соборності, наскільки це важливо для держави, для людей сьогодні. Тому, цього разу лунало багато спогадів, у ефірі звернули увагу на історичні документи. Інше питання, як сучасники сприймають нинішню ситуацію в Україні, особливо діти. Рядки з їхніх творів просто перехоплювали дух, настільки сильно написано», —  пояснює ведуча програми «Новий день» на телеканалі UA: МИКОЛАЇВ Тетяна Макушева.

Миколаївська команда творчої групи «Ранок» до Дня Соборності України також відзняла цикл сюжетів, де учасники національно-демократичного руху 1989-1991 р.р. та першого «живого ланцюга» у 1990 р. поділилися своїми спогадами про час та події, коли формувалася національна ідея та ідентичність нації. 

Зйомки тематичних міжпрограмок ініціювала редакторка ранкової програми «Новий день» Ольга Руда, а віднайти очевидців допомогла лінійна продюсерка філії Тетяна Мілякіна.  Зокрема, Олег Гіллякін у 90-тих роках працював на Чорноморському суднобудівному заводі, там зі своїми однодумцями організував осередок підтримки національно-демократичного руху. Олександра Малицького чотири рази звільняли з роботи за його переконання, за прагнення вільно висловлювати думки про національну ідентифікацію українців. На перший “живий ланцюг” у 1990 році їхав з чітким розумінням, що Незалежність країни можлива тоді, коли суспільство свідомо обере національну ідею.

 

«Мені хотілося відтворити емоції та передати настрій людей, які на початку 90-тих років творили національну ідею в Миколаєві. У міжпрограмках знімались учасники національно-демократичного руху 1989-1991 р.р. та першого ланцюга Єдності у 1990 році. Ці люди на власні очі бачили становлення української ідентичності, вони її створювали»,— розповідає Ольга Руда.

Переглянути спецефір і міжпрограмки до Дня Соборності України можна буде на офіційних сторінках UA: МИКОЛАЇВ у Facebook та Youtube.