UA: МИКОЛАЇВ організовує навчання громаді для створення власних онлайн-каналів новин

UA: МИКОЛАЇВ організовує навчання громаді для створення власних онлайн-каналів новин

9 жов. 2019

В рамках проєкту учнів та вчителів Лупарівської ЗОШ «Лупарівська філія медіацентру NOVA», який переміг в Бюджеті участі Галицинівської ОТГ, групи медіа активістів навчають учнів створювати власний канал новин на YouTube-каналі, через який жителі села та громади зможуть підвищити власний рівень медіаграмотності.

Команда UA: МИКОЛАЇВ протягом трьох місяців, з жовтня по грудень, знайомитиме дітей із роботою радіо й телебачення зсередини, а також допомагатиме учням отримати базові практичні навички з необхідної професійної підготовки. 

Редакторка та ведуча ТГ «Тема дня» Миколаївської філії Суспільного, кураторка проєкту Катерина Лисюк розробила навчальний процес таким чином, аби діти не занудьгували. Окрім  настановних лекцій (екскурсії телеканалом та радіо), аби занурити молодь у робочі процеси, раз на тиждень відбуватиметься чергування теорії та практики за напрямами: новини, операторська робота, режисура монтажу, розважальне ранкове шоу, суспільно-політичне шоу, робота в кадрі тощо.

«Розробляючи навчальний план, вік майбутніх учнів не став для мене вирішальним фактором. Адже, як на мене, байдуже скільки тобі років – 5 чи 65 – тобі має бути цікаво. І, я вважаю, що тільки поєднання 50/50 теорії і практики може і зацікавити, і навчити», — зазначила Катерина Лисюк

На екскурсії, лекціях і майстер-класах школярі отримують змогу долучитися до процесу зйомок і побачити, як знімають телевізійні живі ефіри та записують радіоефіри.

«Сьогодні учні нашої школи побували на UA: МИКОЛАЇВ. Екскурсія виявилась надзвичайно пізнавальною і захоплюючою, адже ми мали можливість підглянути за "кухонним" процесом новин, ранкового розважального шоу, вечірньої діалогової передачі. Дуже вдячні продюсерові Олександру Рубану і неперевершеній журналістці та ведучій Катерині Лисюк, які дали нам змогу відчути себе трішечки медійниками», — подякувала вчителька української мови і літератури Лупарівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Світлана Євдокимова.

«Дуже дякую за таку можливість! Емоції зашкалюють, хочеться дізнаватися ще і відкривати для себе нові можливості у сфері журналістики», — поділилась учениця сьомому класу Лупарівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Кароліна Шульга

За словами продюсера UA: МИКОЛАЇВ Олександра Рубана, такі навчання даватимуть змогу учням познайомитись з медіа зсередини, попрактикуватись у журналістській майстерності, навчитись медіаграмотності, навчитись подавати якісну, неупереджену інформацію на суспільно-важливі теми, а також створити якісний YouTube-канал.