«Кримське питання»: результати форуму ООН з питань корінних народів та суд над Леніє Умеровою

«Кримське питання»: результати форуму ООН з питань корінних народів та суд над Леніє Умеровою

28 кві. 2023

Про результати Постійного форуму ООН з питань корінних народів та чому російський суд знову відправив під арешт кримчанку Леніє Умерову — 29 квітня о 21:00 дивіться у новому випуску проєкту «Кримське питання» на місцевих каналах Суспільного Мовлення, зокрема Суспільне Миколаїв та на платформах Суспільне Крим.

25 квітня у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку розпочалася XXI сесія Постійного форуму ООН з питань корінних народів*. Про участь у міжнародній події представників корінних народів України, значення та результати форуму для нашої країни — ведуча «Кримського питання» Олеся Вакуленко поговорить із членом Постійного форуму ООН з питань корінних народів від України Сулейманом Мамутовим та менеджеркою кримськотатарського ресурсного центру, учасницею Постійного форуму ООН з питань корінних народів від України Людмилою Коротких. Зазначимо, у 2022 році Україну вперше в історії обрали до Постійного форуму ООН з питань корінних народів. Також уперше в історії росія не була обрана до складу цього органу. 

Читайте також: Про ставлення поляків до українців та постать Бандери — Тереса Пакош в інтерв’ю «Межі»

У другій частині токшоу «Кримське питання» — розмова з головою Кримської правозахисної групи Ольгою Скрипник та Азізом Умеровим, братом кримчанки, громадянки України, яку росіяни утримують за ґратами вже впродовж 5 місяців. У грудні минулого року 25-річній Леніє Умеровій необхідно було їхати з Києва до Криму через хворобу батька. Російські силовики затримали її після перетину грузинсько-російського кордону за порушення правил режимної зони. 26 квітня Радянський райсуд російського Владикавказа вкотре визнав її винною у непокорі співробітникам поліції та заарештував її на 15 діб.

Випуск «Кримського питання» дивіться онлайн на сайтах місцевих телеканалів Суспільного, у записі — на ютуб-каналі Суспільне Крим. 

«Кримське питання» — проєкт регіональної команди Суспільного Мовлення. Над ним працюють журналісти й редактори Суспільне Крим спільно із Суспільне Львів

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

На Миколаївщині 一 це телеканал Суспільне МиколаївУкраїнське Радіо Миколаїв та цифрові платформи: 

* Постійний форум ООН з питань корінних народів — це вищий консультативний орган, який займається питаннями корінних народів, що стосуються економічного та соціального розвитку, культури, довкілля, освіти, охорони здоров’я та прав людини. Тема цьогорічної сесії форуму звучала так: «Корінні народи, бізнес, автономія та принципи належної обачності в галузі прав людини, включаючи вільну, попередню та усвідомлену згоду».