До війни шив весільні сукні, зараз — одяг для ЗСУ. Історія українського румуна у «Відтінках України. Війна»

До війни шив весільні сукні, зараз — одяг для ЗСУ. Історія українського румуна у «Відтінках України. Війна»

24 сер. 2022

Нова зворушлива історія з циклу історій «Відтінки України. Війна» присвячена українському дизайнеру румунського походження з Чернівців Маріну Гуралюку, чиї вишукані сукні одягали тисячі наречених з різних країн світу. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну він замінив білі шовкові тканини на чорні цупкі матеріали та почав виробництво і пошиття комплектів-плитоносок до бронежилетів.  

Читайте також: «Відтінки України. Війна» на Суспільному — цикл історій про те, як війна змінила життя героїв проєкту

У проєкті, створеному командою Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного, Марін розповідає історію трансформації свого бізнесу на волонтерську діяльність та про значення української мови у його житті, враховуючи, що він представник національної спільноти.

«Моя рідна мова — це румунська. Хоча нею я теж розмовляю з акцентом. Лінь декому вивчити й перейти на українську. Мені теж було лінь. Але є речі, які переважають лінь. Ось і все. Я правильно зробив, що у 2014-му просто пішов з російського ринку і не дав приводу думати, що я дуже радий їх бачити», — розповідає Марін Гуралюк

Подивитися розповідь Маріна можна на початку вересня на регіональних каналах Суспільного, у національному марафоні «Єдині новини #UAразом», на каналі Суспільне Культура та ютуб-каналі Першого.

А вже цього четверга, 25 серпня, глядачі зможуть побачити нову історію про українську угорку, лялькарку Марини Федчик, яка після 24 лютого замість мультиплікаційних героїв створює сувенірні ляльки вуду у вигляді путіна й віддає гроші з їх продажу на допомогу Збройним силам України.

Читайте також: Лялька вуду "Путін": ужгородка Марина Федчик шиє сувенірні ляльки, щоб зібрати гроші для військових 

Нагадуємо, першою з дванадцяти історій нового сезону стала історія художника і кераміста, кримськотатарського походження Рустема Скибіна, який після початку повномасштабної війни в Україні долучився до евакуації людей із зони бойових дій, а згодом купив та передав два буси бригаді на передовій.  

Документальний проєкт «Відтінки України. Війна» розповідає історії героїв попередніх двох сезонів, українців різного етнічного походження, які діляться з глядачами реальними історіями про те, як повномасштабна війна вплинула на них, змінила їхнє життя та погляди. Вони розкажуть, як пережили окупацію, як тепер відбудовують свої зруйновані помешкання, допомагають, волонтерять і служать в ЗСУ.  

Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, єдине медіа в державі, яке постійно створює проєкти мовами національних спільнот. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин, який співпрацює з редакціями Суспільного, що виготовляють проєкти мовами нацспільнот в Ужгороді, Чернівцях та Одесі: координує та консультує їх. Суспільне Ужгород створює телепрограми угорською, словацькою, ромською, русинською, німецькою та румунською. Суспільне Одеса — гагаузькою, молдавською та болгарською. Команда Суспільне Чернівці виготовляє проєкти румунською.