Безпека журналістів: команда Суспільного поліпшує навички роботи в умовах бойових дій

Безпека журналістів: команда Суспільного поліпшує навички роботи в умовах бойових дій

17 тра. 2022

12-14 травня у Львові відбувся тренінг з безпеки для журналістів Суспільного. Участь взяли команди, що працюють у регіонах, де велися чи тривають бойові дії 一 Харківщина, Запоріжжя, Сумщина, Чернігівщина, Миколаївщина, Дніпропетровщина та Київщина. Організатором навчання є Академія суспільного мовлення.

Читайте також: Історії війни на хвилях Українського Радіо Чернігівщини та Сумщини

Першу частину тренінгу у приміщенні Суспільне Львів провів Пол Конрой 一 колишній солдат, фотограф Sunday Times, який висвітлював багато світових воєнних конфліктів протягом останніх двадцяти двох років, зокрема у Сирії. 

«Ви почуєте мої поради, як працювати у зоні збройного конфлікту або у ворожому середовищі, а наступні два дні матимете медичний курс, як надавати першу допомогу в зоні бойових дій», 一  сказав на початку зустрічі з командою Суспільного Пол Конрой.

Читайте також: Суспільне розпочинає співпрацю з Міжнародним фондом страхування журналістів

Тренер зазначив: велику роль у роботі журналістів у небезпечних зонах відіграє попередня оцінка ризиків на етапі планування поїздки. 

«Загроза і небезпека 一  це перше, що вам потрібно оцінити, бо це головні джерела ризику. До прикладу, будинок, який бомбардують 一  це загроза, але він стає ризиком, якщо ми туди зайдемо. Ми завжди повинні думати, як можемо мінімізувати ці ризики», 一  переконаний журналіст.

Крім цього, треба подбати про цифрову безпеку, протокол зв`язку у разі, якщо вас викрадуть. Також варто дізнатися про види зброї, яку застосовують на території, куди плануєте робочу поїздку. Пол Конрой розповів команді Суспільного й про основи ведення переговорів та дав поради, які допоможуть вижити в разі полону чи викрадення.

Друга частина тренінгу допомогла команді Суспільного вдосконалити навички надання першої допомоги: зупинка кровотечі, лікування травм на полі бою, порятунку життя собі та колегам за протоколом MARCH.

«Це абетка від “А” до “Я”, що потрібно знати воєнкору. Починаючи від того, як планувати виїзд до зони бойових дій і завершуючи тим, як випускати повітря, коли через зламані ребра у людини стався пневмоторакс. Як діяти, коли ми опинилися відрізаними від звичних нам способів зв`язку, якщо потрапили у полон 一 це конкретні поради, які перетинаються з тим, що хтось із нас у редакції вже раніше вивчав, але таких знань ніколи забагато не буває. Одним із найкрутіших навиків, який я відточив буквально із заплющеними очима, 一  це накладання турнікетів, 一 розповів Слава Мавричев, шеф-редактор Суспільне Харків.一 Тренінг допоміг розставити пріоритети, адже в зоні бойових дій кожна людина самостійно відповідає за своє здоров’я і життя. Ми оцінюємо ризики, а вже потім діємо»

«Цікаво розповідав Пол Конрой про те, як діяти журналісту, щоб не потрапити у халепу в зоні бойових дій. Відчутно, що він має чималий досвід роботи серед небезпек, пов`язаних з війною, 一 каже Андрій Крамченков, шеф-редактор Суспільне Суми. 一 Коли ж халепа уже сталася, і ви отримали травму чи поранення 一 що робити у такому випадку розповів тренер з тактичної медицини. Не вистачало, мабуть, часу на відпрацювання деяких навичок на манекені. Зате тепер ми всі уміємо швидко накладати турнікети»

Кураторка навчальних програм Академії суспільного мовлення Ярослава Камінська сподівається, що навички, якими упродовж 3-х днів ділилися тренери, допоможуть зменшими ризики для життя та здоров’я журналістів Суспільного під час роботи у небезпечних умовах.  

«Журналісти Суспільного з першого дня висвітлюють перебіг війни в Україні, вони мимоволі стали військовими журналістами і досвід здобувають під час роботи “в полях”. Саме тому цей тренінг є надзвичайно важливим, бо може врятувати життя. Ми неймовірно вдячні партнерам з Frontline Club Великобританії за те, що допомогли організувати таке навчання для наших колег, 一 розповіла Ярослава Камінська, кураторка навчальних програм Академії суспільного мовлення. 一  Як Академія суспільного мовлення ми будемо і надалі шукати можливості проведення таких тренінгів, аби максимальна кількість журналістів Суспільного пройшли навчання з роботи журналіста в зонах бойових дій»

Нагадаємо, Академія суспільного мовлення — навчальний центр, створений під егідою Суспільного мовника України. Реалізовує навчальні програми за участі тренерів європейських медіашкіл та міжнародних організацій, таких як Deutsche Welle Akademie, BBC Media Action, CFI, IREX, UN Women, Council of Europe Office in Ukraine, а також українських медіатренерів. Проводить семінари і тренінги для журналістів та медіаменеджерів, організовує навчальні тури до європейських суспільних мовників та суспільних мовників США, стратегічні та фасилітаційні сесії, консультації європейських медіаекспертів тощо. Має хаби в Києві та Одесі.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.