Класика й прем’єри: на Великодні свята UA: МИКОЛАЇВ покаже мистецькі проєкти

Класика й прем’єри: на Великодні свята UA: МИКОЛАЇВ покаже мистецькі проєкти

21 кві. 2022

Регіональні телеканали Суспільного готують для телеглядачів великодній мистецький проєкт «Ми Є!» та музичний концерт «Україна — народам світу»

24 квітня о 18:40 в ефірі UA: МИКОЛАЇВ та усіх регіональних каналів Суспільного дивіться мистецький проєкт «Ми Є!» Його втілила Рівненська обласна філармонія у співпраці з провідними музикантами та літераторами Рівненщини. Команда Суспільного у Рівному — співорганізатор мистецької події.

Читайте також: Kalush Orchestra з’явиться в Польщі у Великодньому ефірі

«До нас звернулись представники Рівненської обласної філармонії, з якою ми тісно співпрацюємо, з ідеєю у цей непростий час створити в ефірі свято музики і творчості. Ініціатор проєкту, Олександр Тарасенко, — відомий рівнянин, який працював у Києві, а зараз об’єднав навколо цієї ідеї місцевих і немісцевих митців», — каже продюсер Суспільне Рівне Сергій Татаренко.  

За словами ініціатора проєкту Олександра Тарасенка, ідея програми на особливий цьогорічний Великдень — представити сучасні твори релігійного і громадянського звучання. Хормейстер Національної опери України зібрав хорових співаків з Києва, Дніпра, Одеси, Кривого Рогу та Рівного й у співпраці з Рівненським камерним оркестром презентує програму творів українських сучасних композиторів. Серед них: Євген Станкович, Валентин Сильвестров, Ганна Гаврилець, Юрій Шевченко, Лідія Васіна. 

Читайте також: Дитячі й просвітницькі програми на ТБ — UA: КУЛЬТУРА відновлює мовлення

Під час концерту відбудеться всеукраїнська прем’єра твору «Ukrainale», сучасного естонського майстра Ерккі-Свен Тюйра, написаного композитором у перші дні російсько-української війни. Загалом, усі твори виконують у Рівному вперше. В авторському виконанні прозвучить поезія рівненських митців Ірини Баковецької-Рачковської та Андрія Пермякова у поєднанні з найкращими зразками сучасної української хорової та інструментальної музики.

У Світлий понеділок, 25 квітня, о 12:00 в ефірі UA: МИКОЛАЇВ та усіх регіональних телеканалів Суспільного дивіться мистецький проєкт від чернівецької команди Суспільного «Україна — народам світу»

«Музиканти з різних куточків України об’єднались і створили програму "Україна — народам світу”. Ця духовна програма створена завдяки диригентам та артистам творчих колективів України. Глядачі Суспільного матимуть змогу почути твори відомих композиторів, таких як Людвіг ван Бетховен (“Ода радості”), Франц Бібл (“Ave Maria”), Микола Лисенко ("Молитва за Україну") у виконанні чернівецьких митців та гостей міста», — розповіла режисерка Суспільне Буковина Юлія Мілімонко.

Телеглядачі Суспільного почують твори у виконанні хорів Буковинського ансамблю пісні й танцю України та хору «Чернівці», Академічної хорової капели імені Платона Майбороди Українського Радіо, а також артистів з усіх куточків України: 

  • Національної заслуженої академічної капели України «Думка»;
  • Харківського національного театру опери та балету імені Миколи Лисенка;
  • Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва;  
  • Заслуженого академічного ансамблю пісні і танцю Збройних сил України;
  • Ансамблю класичної музики імені Б. Лятошинського Національного будинку органної і камерної музики України;
  • Академічного камерного хору «Київ»;
  • Київського муніципального камерного хору «Хрещатик»;
  • Академічної хорової капели ім. Чубинського;
  • викладачів шкіл мистецтв Києва;
  • студентів і випускників НМАУ ім. Чайковського.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне Мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Миколаївщини можна на сайті Суспільне|Новини, на сторінці Суспільне Миколаїв у Фейсбуці, інстаграм-сторінці та  на сайті філії.

Команда регіонального мовлення Суспільного працює над міжрегіональним прямоефірним щоденним марафоном «Суспільне. Спротив», який транслюють усі регіональні телеканали Суспільного щобудня увечері. Онлайн регіональні телеканали Суспільного можна переглядати на сайтах філій.