«Віднесені водою» — на UA: МИКОЛАЇВ прем’єра серіалу про затоплення дніпровських сіл

«Віднесені водою» — на UA: МИКОЛАЇВ прем’єра серіалу про затоплення дніпровських сіл

23 лют. 2022

26 й 27 лютого о 12:55 телеканал UA: МИКОЛАЇВ та всі регіональні телеканали Суспільного покажуть серіал «Віднесені водою». Автор і режисер — Олексій Хуторний. Проєкт виготовили у межах відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним» у двох версіях: повнометражний документальний фільм і серіал із чотирьох епізодів.

«Як на мене, найбільша цінність цього проєкту — спогади учасників переселення і цікаві роздуми експертів. Вони ніби “оживляють” суху історичну статистику і конкретні факти. Зрозуміло, що при будівництві Кременчуцької ГЕС необхідно було переселити тисячі родин. Але чи можна було це мінімізувати? Як люди дізнавались про переселення і реагували? Що отримували натомість? Де жили, поки будували нові домівки? Що відбувалось з кладовищами? Чому після створення водосховища розпочалося масове цвітіння Дніпра, як цьому намагались зарадити і чим це закінчилось? Головний герой Сашко Дубина, бабусю якого колись теж переселили, шукає відповіді на цілу низку питань і запрошує усіх стати співучасниками цього процесу», — зазначає продюсерка Суспільне Черкаси Олена Баніна.

У чотирьох епізодах документального серіалу автор розглядає питання великого радянського будівництва. Глядачі побачать історію бабусі Оксани і її рідного села Бубнів, яке так і не поглинули води Дніпра, разом з експертами спробують з’ясувати, чи доцільно було затоплювати аж таку велику територію, спостерігатимуть перенесення сіл і містечок, спробують оцінити здобутки і втрати будівництва гідроелектростанції. 

Крім екологічних й економічних наслідків, електрифікація вплинула і на нематеріальну спадщину. «Ми, можна сказати, “скурили” мінімум половину книги нашої історії на самокрутки. І вже ніколи ці сторінки не будуть прочитані», — каже історик Михайло Сиволап, один з експертів проєкту. Наскільки ці втрати великі та як вони ментально вплинули на українців, чи можна зараз відновити екосистему річки та як живуть переселені села? Серіал «Віднесені водою» не дає відповідей на всі питання, але переглянувши його, глядач Суспільного зрозуміє, який шлях уже позаду.

«Думаю, багато людей з різних місць пережили щось схоже. Це не обов’язково має бути пов’язане з річкою, — каже Олексій Хуторний. — Тут історія про те, що ніхто нікого не питає, принаймні радянська влада нікого не питала і вирішувала так, як їй потрібно. Людські долі не рахувалися і найперше стояли питання індустріалізації, боротьби із США і Заходом. Хоча були інші варіанти, мінімум 4 проєкти Кременчуцької ГЕС, де можна було затоплювати набагато менші території. Мені здається, що багато хто пережив щось схоже: діди, прадіди тих людей, які будуть дивитись фільм, — люди в той час були гвинтиками у величезній машині. Це така трагедія, яку в різних регіонах пережили по-різному, але дуже схоже».

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Миколаївщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Миколаїв у Фейсбуці, інстаграм-сторінці; та  Українському радіо Миколаїв, а також на сайті філії.