Історія розвитку обласного радіо Миколаївщини — «Вся країна» про історії радіомовлення у регіонах

Історія розвитку обласного радіо Миколаївщини — «Вся країна» про історії радіомовлення у регіонах

17 лис. 2021

16 листопада у міжрегіональному проєкті Українського радіо «Вся країна» розповіли історію створення радіомовлення в областях України. Наживо до ефіру долучились журналісти Суспільного радіо з Харкова і Сєвєродонецька. Свої сюжети підготували команди зі Львова, Чернівців, Луцька, Хмельницького, Тернополя, Житомира, Рівного, Полтави, Запоріжжя, Сум, Миколаєва, Чернігова, Дніпра, Кропивницького і Черкас.

Модерувала ефір журналістка Українського радіо Ольга Молоцька, керівниця проєкту Юлія Шелудько.

Читайте також: Українському радіо — 97 років!

Чи справді 16 листопада 1924 року відбувся перший радіоефір в Україні і як довго експериментували науковці, перш ніж з’явилась повноцінна радіопрограма?  Що таке радіотелефонні передачі та хто і як будував будинки радіо в областях? Історії людей та сучасні реалії Українського радіо — робота в умовах гібридної агресії проти України і мультиплатформність Суспільного. Про все це слухайте у святковій програмі «Вся країна».

Про історію радіомовлення Миколаївщини розповіла редакторка Українського радіо Миколаїв Анжеліка Топчій.

«Готувати матеріал з історії розвитку нашого радіо було водночас і цікаво, і складно, адже інформації, на жаль, виявилося обмаль. Довелося збирати її з різних джерел: друкованих видань, присвячених розвитку обласного радіо і телебачення, архівних матеріалів, безпосередніх учасників будівництва радіобудинку та працівників тодішніх редакцій. Чимало цікавих подробиць розповіли мені ветерани радіо, які у післявоєнні та 70-ті роки працювали техніками, монтажерами та редакторами. Наприклад, що на місці, де зараз знаходиться Суспільне Миколаїв, ще до початку будівництва телецентру, було міське сміттєзвалище, а безпосередньо там, де згодом спорудили радіобудинок, розташовувався пункт з приймання склотари. Звісно, не всю інформацію вдалося вмістити в двохвилинний ролик, хоча дізналася багато цікавого особисто для себе», каже Анжеліка Топчій.

Читайте також: Команда Суспільне Миколаїв озвучила казки для дітей з порушеннями зору

Сьогодні Українське радіо Миколаїв працює у складі команди Суспільне Миколаїв, телерадіокомпанія розташована на проспекті Центральному. Ми запрошуємо приходити до нас на ефіри і розповідати про те, що турбує громади, шукати однодумців і змінюватись разом з нами.

Нагадаємо,  Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. В Миколаївській області — це телеканал UA: МИКОЛАЇВ і радіо Українське радіо Миколаїв. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.   

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Миколаївщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Миколаїв у Фейсбуці, інстаграм-сторінці; та  Українському радіо Миколаїв, а також на сайті філії.