Спецпроєкти Суспільного — до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру

Спецпроєкти Суспільного — до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру

28 вер. 2021

29 вересня виповнюється 80 років від початку масових розстрілів мирного населення в Бабиному Яру у Києві. У День пам’яті жертв Бабиного Яру Суспільне підготувало низку тематичних спецпроєктів, де українцям розкажуть більше про одну з найтрагічніших сторінок в історії людства. 

О 12:00 на всіх платформах Суспільного — хвилина мовчання в пам’ять загиблих.

Читайте також: «За покликом серця»: про історію і людяність — у новому документальному проєкті на Суспільному

UA: ПЕРШИЙ

29 вересня о 9:45 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ розпочнеться спецефір «Суспільної студії», присвячений 80-им роковинам від початку масових розстрілів у Бабиному Яру. Упродовж ефіру до ведучого Анатолія Єреми долучатимуться свідки тієї трагедії, представники Інституту вивчення Голокосту в Східній Європі та Українського інституту національної пам’яті, історики.

Також в ефірі покажуть включення із заходів, які відбуватимуться  у Бабиному Яру в Києві, на Хмельниччині та в інших областях України.

О 14:00 дивіться спецпроєкт Суспільного «Голокост. Засвідчений злочин». У проєкті режисерки-документалістки Сніжани Потапчук розкриють історії людей, які під час Другої світової війни та нацистської окупації України були дітьми. 

 

О 15:20 телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже документальний фільм «Іспит на людяність» про часи нацистської окупації Вінниці у 1941–1944 роках. Глядачі дізнаються, як 1943-го нацисти намагалися виправдати злочини Голокосту. У стрічці зібрані спогади колишніх малолітніх в’язнів концтаборів та їхніх рятівників.

Більше про заплановані покази на UA: ПЕРШИЙ — за посиланням.

UA: КУЛЬТУРА

Цього дня о 12:15 на суспільному телеканалі UA: КУЛЬТУРА глядачі побачать документальний фільм «Іспит на людяність».

О 16:30 йтиме документальна передача «Примара Бабиного Яру», де події й архівні документи коментують історики, письменники, громадські діячі.

О 19:00 в ефірі телеканалу — копродукційний історико-драматичний фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва «Її серце (Чужа молитва)». Історія про кримськотатарську дівчину Саїде Аріфову, яка під час Другої світової війни врятувала життя 88 єврейських дітей-сиріт: спершу — від нацистів, і вдруге — від військ НКВС.

Ввечері о 20:35 у новій серії документального циклу «Вердикт історії» досліджуватимуть постать нацистського диктатора — Гітлера — на основі документів, зібраних  з усього світу.

Більше про заплановані покази на UA: КУЛЬТУРА — за посиланням.

Регіональні телеканали Суспільного

29 вересня об 11:45 в ефірі телеканалу UA: РІВНЕ та всіх регіональних каналів Суспільного відбудеться показ першої серії документально-історичного циклу «За покликом серця». Проєкт про тих, хто рятував жертв Голокосту, геноциду ромів та Волинської трагедії. За часів СРСР ці події замовчували й витісняли з колективної пам’яті.

 

Цикл складається з 12 серій з історичною реконструкцією, коментарями експертів та очевидців тих подій. Перша серія розповідає про єврейську дівчинку Фейгу, яка разом з татом втекла з нацистського гетто у Дубровиці. Згодом тата вбили, а дівчинку кілька років переховувала українська родина Ващишиних.

Проєкт переміг у творчому конкурсі «Створюй із Суспільним» торік. Його реалізували рівняни Тетяна та Тимур Тимченки.

Окрім цього, команда Суспільного Миколаїв готує спеціальні теле- і радіоефіри, присвячені темі масових розстрілів під час Другої світової війни. У програмі «Радіодень» о 12:15 на Українському радіо Миколаїв та о 19:20 у програмі «Сьогодні. Головне» на UA: МИКОЛАЇВ говоритимуть про документальні свідчення фактів масових розстрілів єврейського населення на території Миколаївської області, яким чином досліджується трагедія Голокосту на Миколаївщині та як сьогодні вшановується пам’ять жертв Голокосту.

Більше про заплановані покази на регіональних філіях Суспільного — за посиланням.

Суспільне радіо

О 9:40 — спецефір у межах програми «Сьогодні. Зранку» за участі конфліктолога Богдана Петренка й аналітика фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петра Бурковського.

О 10:00 Українське радіо транслюватиме церемонію запалення пам’ятного вогню, який горітиме упродовж двох днів біля пам’ятника загиблим у Бабиному Яру.

О 13:10 у програмі «Сьогодні. Вдень» ведучі Роман Коляда та Галина Бабій разом з кандидатом історичних наук Андрієм Руккасом говоритимуть про антисемітизм як діагноз хвороби суспільства, а також про те, чому важливо пам’ятати ті події.

О 16:10 у програмі «Активізація з Людмилою Тягнирядно» — про те, чи достатньо Україна зробила для вшанування пам’яті про Голокост.

О 23:05 слухачі доєднаються до інтерактивної прямоефірної програми «Нічна вахта» за участі голови Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича.

О 8:10 та о 8:30 у програмі Культура Live ведуча Катерина Толокольнікова з експертами обговорять державні заходи з вшанування пам’яті загиблих у Бабиному Яру. Також говоритимуть про те, як Голокост позначився на наступних поколіннях уцілілих євреїв. 

О 9:30 кінознавець Довженко-Центру Станіслав Битюцький розповість про найважливіші українські фільми про Голокост.

Об 12:10 у програмі «Кружляння слів» українські письменники міркуватимуть про Бабин Яр на прикладі оповідання Леоніда Первомайського «Вулиця Мельникова». 

О 18:30 у програмі «Музичні історії» прозвучить перша симфонія Дмитра Клебанова «Бабин яр». О 19:10 — твори Євгена Станковича, Макса Бруха і Йоганнеса Брамса, присвячені трагедії знищення єврейського народу.

О 21:00 — радіоверсія вистави театру «Золоті ворота» «Мій номер. Бабин Яр» за участі культурних діячів.

В ефірі Радіо Промінь упродовж дня — серія аудіороликів «Бабин Яр. Ти маєш це знати» — збірка історичних фактів, які акцентують на цінності життя кожної людини незалежно від віку, національності та віросповідання.

Суспільне Новини та діджитал

29 вересня журналіст Суспільного Андрій Стасюк представить унікальний спецпроєкт про Бабин Яр. У 8-хвилинному відео зібрані свідчення очевидців трагедії, спогади родичів загиблих, коментарі істориків, а також розсекречені документи. Окрім телевізійного показу на UA: ПЕРШИЙ, глядачам покажуть спецпроєкт на ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ. Розширений матеріал буде доступний й на сайті Суспільне Новини.

Упродовж дня на діджитал-платформах Суспільного також транслюватимуться офіційні заходи, зокрема у спецефірі «Суспільної студії» на ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ. А журналісти включатимуться у випуски новин на UA: ПЕРШИЙ та на радіо. Окрім цього, на сторінках Суспільного вийдуть історії очевидців та добірки історичних фактів про трагедію в Бабиному Яру.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.