У новому випуску «Четвертої влади» — продовження розслідування про Миколаївський глиноземний завод

У новому випуску «Четвертої влади» — продовження розслідування про Миколаївський глиноземний завод

28 лип. 2021

Цього четверга, 29 липня, о 19:55 на UA: МИКОЛАЇВ вийде новий випуск проєкту розслідувань «Четверта влада». Незалежні журналісти проєкту виявили низку зловживань довкола Миколаївського глиноземного заводу, тож продовжать розповідати про них телеглядачам Суспільного.

Російські власники заводу не виконали усіх інвестиційних зобов’язань, взятих на себе під час купівлі структури, порушили майнові права українських акціонерів, використовуючи схеми, ухиляються від сплати до українського бюджету мільярдів гривень.

«Надовго запам’ятаю роботу над цією темою. В один із днів ми стикнулись із невмотивованою агресією якихось людей, які спочатку почали стріляти з рушниці по нашому дрону, а потім прибігли зі зброєю до нашої знімальної групи. Це сталося, коли ми знімали руїни колишнього профілакторію МГЗ. Дізнавшись, що ми журналісти, вони пішли, навіть не пояснивши, хто вони і чому бігають зі зброєю. Потім нам перешкоджав знімати поблизу заводу наряд поліції охорони, пояснюючи, що ми не маємо на це право. Після таких «пригод» нам довелося звернутися до поліції з вимогами провести перевірку, чи мають ті молодики дозвіл на зберігання рушниці, а також покарати тих поліцейських, які перевищили свої службові повноваження, завадивши нашій роботі», — розповів автор та ведучий програми Ярослав Чепурний.

«Миколаївський глиноземний завод — це найбільший промисловий гігант на Миколаївщині. Але водночас через непрозору структуру власності компанії усі "вершки" дістаються російським власникам заводу, а для нашого регіону — здебільшого, екологічні проблеми. Отже, у розслідуванні ми намагались довести, що "умови гри" треба змінювати», — розповів керівник проєкту Олег Оганов.

«Автори циклу журналістських розслідувань назвали другу програму «Глинозем для олігарха». У ній, продовжуючи тему першого випуску, намагаються розплутати цілий клубок суспільно значущих проблем місцевого та всеукраїнського значення. Телеглядачі зможуть побачити розслідування в ефірі UA: МИКОЛАЇВ, інтернет-користувачі відшукають його на нашому ютуб-каналі. Онлайн дивитися прем’єру випуску можна на сайті Суспільного в Миколаєві», — розповіла тимчасово виконувачка обов’язків продюсерки Миколаївської філії Суспільного Галина Щерба. 

 Нагадаємо, програма «Четверта влада» стала однією з проєктів-переможців готових до реалізації всеукраїнського відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним. Розслідування». 

Метою проєкту є викриття випадків зловживань бюджетними коштами, корупційних зв’язків, невідповідність того, що задекларовано посадовцями чи депутатами до стилю життя, можливе вирішення питань задля власних інтересів, які можуть зашкодити громаді чи окремому громадянину. Перший випуск проєкту «Четверта влада» можна переглянути за посиланням.

Загалом, конкурс проєктів журналістських розслідувань для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного був оголошений вперше минулого року в грудні. У лютому стали відомі назви шести проєктів-переможців. Ще п’ять ідей команда Суспільного відібрала у довгий список. Для їх виробництва мовник залучатиме додаткове фінансування, в тому числі й донорську підтримку.

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовлення.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.