На Суспільному створять першу в Україні експозицію про нацспільноти та корінні народи: оголошено мистецький конкурс

На Суспільному створять першу в Україні експозицію про нацспільноти та корінні народи: оголошено мистецький конкурс

23 лип. 2021

22 липня Суспільне оголосило мистецький конкурс з розробки дизайн-концепції інтер’єру локації інтерактивної постійної експозиції національних спільнот та корінних народів України — «Відтінки України» з подальшою її реалізацією. Пропозиції учасників прийматимуть по 15 серпня (включно).

У телецентрі «Олівець» уже цієї осені запрацює перша в Україні інтерактивна експозиція культур національних спільнот та корінних народів України. 20 липня Суспільний мовник підписав відповідну грантову угоду з Українським культурним фондом, яка дасть змогу реалізувати цей задум.

Читайте також: «Відтінки України» — Суспільне покаже історію гагаузки Ганни Старжевської

Проєкт «Інтерактивна постійна експозиція національних спільнот та корінних народів України — “Відтінки України” на базі креативного простору “Олівець”» — успішно пройшов усі етапи конкурсного відбору і посів друге місце в рейтингу програми Інноваційний культурний продукт, ЛОТУ «Культурна спадщина». 

«На етапі задуму медіапроєкту «Відтінки України» виникла ідея об’єднати усі нацспільноти України в одному місці. Важливо заявити про них, адже в Україні немає жодного музею чи експозиції, який би розповідав про всі народності, які є невіддільною частиною культури, історії та життя України. Герої наших відеоісторій неабияк зраділи цьому і створювали унікальні, зі своєю історією, експонати, які будуть основною частиною експозиції. Не розкриваю усіх деталей, але скажу, що це не буде просто виставка. Через затягування підписання договору зі сторони УКФ у нас обмаль часу на реалізацію всього задуманого, сподіваюсь через Мистецький конкурс ми оберемо виконавця, інтегруємо інтерактивність і цінність у простір “Олівця”», — сказала керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного Анастасія Гудима.

Проєкт є частиною загальнонаціонального медіапроєкту Суспільного мовника — «Відтінки України»: цикл документальних сторітелінгових відеоматеріалів про національні спільноти та корінні народи України. Саме роботи героїв цього проєкту, які створювались під час зйомок спеціально для Суспільного, стануть основою експозиції.

Щойно експозиція відкриється, всі охочі зможуть відвідувати її як офлайн, так і онлайн — віртуальна екскурсія буде доступна (цілодобово й безкоштовно) на цифрових платформах Суспільного. Просвітницько-інформаційна та інтерактивна експозиції розповідатимуть про національні спільноти та корінні народи України та їхній внесок в українську історію та культуру.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — єдине медіа в Україні, яке постійно створює проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Команда Центру співпрацює з редакціями Суспільного, що виготовляють проєкти мовами нацспільнот в Ужгороді, Чернівцях та Одесі: координує та консультує їх. UA: ЗАКАРПАТТЯ створює телепрограми угорською, словацькою, ромською, русинською, німецькою та румунською. UA: ОДЕСА — гагаузькою, молдавською та болгарською. Команда UA: БУКОВИНА виготовляє проєкти румунською.