Бути на одній хвилі з дитиною — підлітковий сленг у «Ранку на Суспільному»

Бути на одній хвилі з дитиною — підлітковий сленг у «Ранку на Суспільному»

18 чер. 2021

У червні в ефірі міжрегіонального шоу «Ранок на Суспільному» стартувала рубрика «Підлітковий сленг» від команди UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ. Її авторка Вікторія Колосова разом з донькою Дар’єю вчаться говорити спільною мовою. «Пранк», «краш», «флексити» — всі ці слова дивно звучать для мам, бабусь і  дідусів. Але ми знаємо, що вони означають, — і розкажемо вам.

«Моїй доньці 17. І я з нею часто консультуюсь: як краще оформити сторіс в інстаграмі, що означає та чи інша течія в культурі, якими трендами живе зараз вона і її друзі. У доньки зараз уже є той досвід, який проходить повз мене. Такі розмови нас об’єднують, вона дуже поважає мій намір розібратися в її світі. Ця рубрика — про готовність двох поколінь чути одне одного і бажання вивчити мову своєї дитини, навіть якщо це підлітковий сленг», — зазначила шеф-редакторка «Ранку на Суспільному» Наталка Волянюк.

«Якось я побачила в телефоні доньки незрозумілий підпис: коли їй  зателефонували, з’явилось “Краш”...  Виявляється, так підписана її найкраща подруга, — розповідає кореспондентка «Ранку на Суспільному» від UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Вікторія Колосова. — І означає це слово на підлітковому сленгу щось типу “дорогий” або “любий”. З того часу я почала до доньки прислухатися і ще кілька разів чула то “варік”, то “ізі”.  Тоді й зрозуміла, якщо мені це цікаво, то й іншим батькам, мабуть, теж згодиться».

Мова підлітків багата на сленг і це викликає в батьків подив і нерозуміння. Інколи навіть виникають конфлікти.

 

«Я вважаю, що треба бути на одній хвилі зі своєю дитиною. Тоді вона стає ближчою до тебе, — зазначає Вікторія Колосова. —  Ніхто не каже, що треба поводитися як дитина, але, мені здається, варто намагатися показувати, що я хочу знати все, що з нею відбувається, в тому числі розуміти її мову. Тоді не втрачається зв’язок. І це дуже важливо».

 

«“Ранок на Суспільному” є унікальним проєктом, який об’єднує всю країну та завдяки сюжетам і рубрикам “з місць” розповідає аудиторії про кожен куточок України, його людей, події, ініціативи. А такими рубриками, як “Підлітковий сленг”, ранкове шоу об’єднує навколо себе різні вікові групи глядачів — і старших, і молодших, а це, безумовно, сприяє виникненню діалогу», — додає в.о. продюсерки філії Суспільного UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Яна Бабак.

Крім подієвих сюжетів та історій, кропивницька ранкова команда Суспільного раніше готувала рубрики «Юридичні поради», «Автолайфхак», «Як це працює» та ділилась туристичними цікавинками краю.

Дивіться «Ранок на Суспільному» щобудня з 6:30 до 9:00 на регіональних телеканалах Суспільного.