«Археологічні пам’ятки Миколаївщини» — інформаційний марафон на всіх платформах Суспільного UA: МИКОЛАЇВ

«Археологічні пам’ятки Миколаївщини» — інформаційний марафон на всіх платформах Суспільного UA: МИКОЛАЇВ

25 чер. 2021

23-24 червня на всіх платформах Миколаївської філії Суспільного пройшов мультиплатформовий інформаційний марафон «Археологічні пам’ятки Миколаївщини».

Читайте також: UA: МИКОЛАЇВ інформаційно підтримає House of Europe

В якому стані найвідоміші археологічні пам’ятки Миколаївщини? Де і як тривають розкопки? Як охороняють та як триває слідство стосовно розкрадених пам’яток? Про це журналісти мовника інформували глядачів телеканалу UA: МИКОЛАЇВ, слухачів UA: Українське радіо Миколаїв, читачів сайту Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Миколаїв у Фейсбуці та інстаграм-сторінці.

На Миколаївщині стартувала чергова літня археологічна школа Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання. Базою стала Вікторівська археологічна експедиція, що вже тривалий час досліджує комплекси давньогрецького святилища на березі Березанського лиману. У програмі «Радіодень» разом із заступником директора Миколаївського обласного краєзнавчого музею Валерієм Чернявським обговорили, що саме досліджують у літній археологічній школі, що роблять зі знахідками, яким чином краєзнавчий музей поповнюється археологічними знахідками та чому археологічні дослідження проводяться тільки влітку.

Також 23 червня о 19:20 у програмі «Сьогодні. Головне» гість студії — науковий співробітник Інституту археології НАН України, керівник археологічної експедиції «Дикий Сад», старший викладач МНУ ім. В.О. Сухомлинського Кирило Горбенко — розповів, наскільки досліджені історико-культурні пам’ятки області? Наскільки вони важливі з наукової точки зору? Яку ще цінність вони складають і чи можуть історико-культурні пам’ятки сприяти розвитку туризму на Миколаївщині?

«За 10 років поліція порушила 21 кримінальне провадження, та за гратами за незаконні розкопки опинилося всього дві людини. Археологічних пам’яток понад 4500 тисяч. І грошей на їхню охорону та збереження в області немає. От основний меседж, який ми отримали, коли готували і проводили археологічний марафон. Наша історія зухвало розкрадається і завадити цьому майже неможливо. Скобелево і зруйнований там скіфський курган тому доказ. Ми віримо, що наші публікації, ефіри, сюжети привернули увагу до проблеми збереження пам’яток, культури, врешті-решт», — зазначає шефредакторка новин UA: МИКОЛАЇВ Марія Савицька.

Нагадаємо, UA: МИКОЛАЇВ разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення. 

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Миколаївщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Миколаїв у Фейсбуці, інстаграм-сторінці; та UA: Українському радіо Миколаїв, а також на сайті філії.

Оперативні новини про Миколаївщину шукайте на діджитал-платформах:

Як повідомити новину журналістам UA: МИКОЛАЇВ?