Співробітники СБУ і ДБР проводили обшуки в будівлі Миколаївської ОДА

18:35, 28 лис. 2019
 
Співробітники СБУ і ДБР проводили обшуки в будівлі Миколаївської ОДА

Сьогодні, 28 листопада,  співробітники Служби безпеки України спільно з Державним бюро розслідувань проводили обшуки в будівлі Миколаївської обласної ради. Перевіряли причетність чиновників до участі у корупційній схемі щодо привласнення близько п`ятнадцяти мільйонів гривень бюджетних грошей.

Речник управління СБУ Андрій Середич каже:
- Правоохоронці з`ясували, що в рамках програми розвитку освіти Миколаївської області, передбаченої на 17-й - 21-й роки, посадовці, спільно з комерсантами провели тендер на доступ до онлайн-підручників та навчальних посібників, у той час як держава гарантує вільний та безкоштовний доступ до цих матеріалів.

Голова Миколаївської облради Вікторія Москаленко каже, що обласна рада – не розпорядник бюджетних грошей. 

  • Мені, голові обласної ради, і депутатському корпусу, нічого не інкримінують. Сьогодні прийшли з ухвали суду про обшук у Миколаївській обласній раді, але по справі, у якій підозрюються посадові особи департаменту освіти Миколаївської обласної адміністрації. Обласна рада не має ніякого відношення до можливого розкрадання бюджетних коштів із боку департаменту освіти. Обласна рада навпаки за те, щоб зробили перевірку цих закупівель.

Стосовно доступу до онлай-підручників ми спілкувалися з директоркою департаменту освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації Оленою Удовиченко сьомого серпня цього року. Чиновниця казала: для школярів сіл та деяких міст Миколаївщини електронні підручники вже доступні.

  • Є загальнодержавний сайт pidruchnyk.ua. Він сьогодні діє на рівні апробації і експерименту. Миколаївщина долучилась також до цього процесу. У минулому навчальному році, і на цей навчальний рік в програмі «Освіта Миколаївщини» виділено кошти на забезпечення електронними підручниками, доступами до електронних підручників. У минулому році для всіх школярів сільської місцевості. У цьому році – для всіх школярів сільської місцевості, і міст Очаків, Вознесенськ, Южноукраїнськ і Первомайськ.

Начальниця очаківського відділу освіти Людмила Голян  каже:

  • Ми не отримували ключі на електронні підручники. Справа в тому, що ви звертаєтесь не за адресою. Електронні підручники отримали всі райони і ОТГ. Міські ради не були включені до проєкту “Електронний підручник”, тому що там треба було, і наскільки я пам’ятаю, це було два роки назад, на умовах співфінансування. Це те, що по моїй пам’яті. А так, я звичайно можу переуточнити. Завтра, якщо ви перетелефонуєте, тоді я вам скажу більш точно інформацію.

Школи обласного центру електронні ключі не отримували. Про це говорить Інна Яновська, вчителька загальноосвітньої школи номер 35. Хоча повідомлення про електронні підручники отримували. При переході за інтернет-посиланням pidruchnyk.ua, система вимагає код адміністатора, скачати книгу без нього неможливо. Вчителька ЗОШ №35 Інна Яновська говорить:

  • Корисніше буде підручник електронний, але я не використовую, тому в нас немає ключів доступу. Це було би зручно мені. Також це було би зручно дітям теж.

Якщо скористатися звичайною пошуковою мережею, електронний підручник завантажується.

Станом на 19:00 зв’язатися з керівницею департаменту освіти і науки ОДА Оленою Удовиченко нам не вдалось. Чиновниця не відповідає на телефонні дзвінки.

Автор: В. Степанов
Оператори: С. Куропятник, Є. Сержук, І. Чорний