На Миколаївщині діє заборона на вилов риби

11:19, 15 лис. 2019
 
На Миколаївщині діє заборона на вилов риби

Від 15 листопада 2019 року на Миколаївщині діє заборона вилову риби в осінньо-зимовий період у зимувальних ямах. Триватиме вона до початку весняно-літньої заборони під час нересту риби у 2020 році. Про це розповіла Євгенія Хиренко - заступниця начальника Управління - начальниця відділу іхтіології та регулювання рибальства.

Головний державний інспектор держагентства рибного господарства Миколаївської області Віталій Семенов перевіряє наявність браконьєрських знарядь вилову риби в зимувальних ямах. Каже, зараз на сайті їхнього управління в режимі онлайн можна побачити розташування зимувальних ям у Миколаївській області.

Заступниця начальника управління державного агентства рибного господарства Євгенія Хиренко розповіла, у зимовий період у риб знижується активність. Вони стають вразливими, збираються в зграї та йдуть зимувати до зимувальних ям.
- Зимувальна яма – це поглиблена ділянка дна водойми, на якій скупчуються водні біоресурси на період зимівлі. Хочу відзначити, що не кожне поглиблення водойми може бути зимувальною ямою. Особливою характеристикою є наявність зон сповільненої кругової течії. Саме в таких місцях рибі  достатньо кисню і вона мало витрачає енергії.

Риболовля у заборонений період дозволена на ділянках для любительського рибальства поза межами зимувальних ям. При цьому любительський лов риби дозволяється зимовими вудками із блешнею вертикального блешніння з гачком, не більше №10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’яти на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство – не більше десяти на одну особу.

За добування риби на зимувальних ямах передбачена адміністративна відповідальність за ч. 3 ст. 85 КУпАП. Якщо вилов здійснюється забороненими знаряддями лову - ч. 4 ст. 85 КУпАП. Штраф - до 680 грн. Крім штрафу за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину. Наприклад: судак – 510 грн, сом — 425 грн, щука — 340 грн, сазан (короп) — 306 грн, білий амур, товстолоб та білизна — по 255 грн, лящ — 170 грн, лин — 119 грн, плітка — 85 грн, краснопірка — 68 грн, підуст та плоскирка — по 34 грн, карась – 17 грн тощо.
_______________________
Автор – Олександр Гресь
Оператор – Василь Філімон