25 патрульних поліцейських долучились до акції - здали кров

9:56, 14 лис. 2019
 
25 патрульних поліцейських долучились до акції - здали кров

 «Здай кров - врятуй життя» - патрульні поліцейські долучились до акції в рамках тижня безпеки дорожнього руху. На Миколаївську обласну станцію переливання крові прийшли 25 людей, аби добровільно здати плазму та кров.

Поліцейський Юрій Конько каже, що здає плазму втретє в житті. До цього неодноразово був донором крові.

  • У мене рідкісна група крові, перша негативна. Дуже рідка кров. Я сподіваюсь, що моя кров комусь врятує життя.

Віталій Душко, речник патрульної поліції, каже:

  • У Миколаєві патрульна поліція проводить акцію в рамках тижня безпеки дорожнього руху. Акція «Здай кров – врятуй життя». Інспектори патрульної поліції декілька разів на рік здають кров. Сьогодні зголосилось близько 25 людей.

Процедура здачі плазми триває 40 хвилин. Одночасно можуть обслуговувати до семи людей. Перед цим вимірюють тиск, консультують, анкетують. У буфеті дають печиво з чаєм.

Євгеній Попов, завідуючий відділом комплектування донорських кадрів, каже:

  • Бажано, щоб він не виживав продуктів з молока, а також хурму, банани. Необхідно мати при собі документ, який підтверджує особу та реєстрацію - місце, де живе донор.

Окрім плазми, в рамках акції, поліцейські також здавали кров. У чому різниця між процедурами розповів завідуючий відділом заготівлі крові Микола Гринюк:

  • Здаючи кров донор втрачає 450 мілілітрів крові, яка відновлюється протягом шістдесяти днів. А здаючи плазму – відновлення відбувається 14 днів. Вона відновлюється швидше – це рідка частина крові. Здача крові триває 7-10 хвилин. Здача плазми - 40, це відбувається апаратно. Тобто компоненти крові виокремлюють, береться лише рідка частина - плазма. Решта – еритроцитарна маса, повертається в організм.

Протягом місяця в Обласну станцію переливання крові здавати плазму приходять більше трьохсот людей, на кров – 600-700, говорить Микола Гринюк. 45 % - це донори з другою групою крові.

Всю відібрану кров тут перевіряють, ділять на компоненти та консервують для потреб лікарень міста та області.


Авторка: Катерина Максименко
Оператор: Ігор Чорний