Медіапростір напередодні місцевих виборів І 22.10.2020

22 жов. 17:15


Експерти Інституту масової інформації визначили основних замовників політичної джинси в онлайн-медіа напередодні місцевих виборів, що  відбудуться 25 жовтня.

Лідерами щодо поширення замовних матеріалів є партія “Слуга Народу” та місцеві партії. Такими є результати дослідження, яке опублікували на сайті ГО "Інститут масової інформації" 20 жовтня 2020-го року. Дослідження провели в 20-ти регіонах України в жовтні 2020-го року.

У Миколаєві моніторили такі онлайн-видання: «Преступности.net», «Мой город», «Новости-N», «Інше.TV», «0512», «Шиповник», «Корабелов.Инфо», «MK.mk.ua», «Свідок.Інфо», «Центр журналістських розслідувань». У стрічках новин цих ЗМІ проаналізували 1216 публікацій.

-         Більше половини від кількості усієї «джинси» (52%) в онлайн-ЗМІ Миколаєва замовляли від партії «Слуга народу». Також серед лідерів за кількістю матеріалів, що містять ознаки політично замовних, - партії «Наш край» та «Опозиційна платформа - За життя». Яким чином замовні матеріали на політичну тематику, які поширюють у популярних онлайн медіа, можуть вплинути на результати виборів?

-         Результати всеукраїнського дослідження свідчать, що 13% політичних матеріалів із ознаками замовності містили фейки та маніпуляції. Кожен п’ятий матеріал із ознаками замовності містив контрагітацію або чорний піар проти кандидатів чи партій на місцевих виборах. Утім, під час моніторингу миколаївських медіа, не зафіксували поширення контрагітаційних матеріалів. Про що це свідчить?

 

-         Під час моніторингу в ЗМІ Миколаєва не було виявлено жодного фейкового матеріалу з посиланням на сумнівні соціологічні дослідження чи псевдоекспертів, проросійської пропаганди чи іншої неправдивої інформації. Чому, на Вашу думку, місцеві політики «мовчазні» у сфері пропаганди та маніпуляцій, на відміну від народних депутатів тих політсил, які поширюють наративи кремлівської пропаганди чи антизахідну риторику?

Гостя студії: докторка політичних наук Наталія Ніколаєнко.

Коментарі телефоном:

медіаекспертка та тренерка з безпеки Інституту Масової інформації Ірина Земляна (про унікальність дослідження і його результати),

співзасновник проєкту «ІVote/ Я обираю» Павло Колотвін (представники ГО «Інститут політичної інформації» розробили мобільний застосунок PolitScanner, за допомогою якого можна отримати інформацію про діяльність та біографію політиків).

голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Ведуча прграми – Тетяна Бакоцька.

Інші випуски
Більше відео