Наступного року приєднання найближчих сіл не стане обтяжливим для міста Вознесенськ, – на телеканалі «Миколаїв» звітує Віталій Луков

Наступного року приєднання найближчих сіл не стане обтяжливим для міста Вознесенськ, – на телеканалі «Миколаїв» звітує Віталій Луков

28 лис. 2018

23 листопада в прямому ефірі миколаївського Суспільного — телеканалу і радіо «Миколаїв» відбувся дев’ятий звіт всеукраїнського медіапроекту #Звіти_наживо, присвячений звітуванню чиновників, відповідальних за формування бюджету міста на наступний рік.

Цього разу в прямому ефірі звітував міський голова Вознесенська Віталій Луков. Також взяли участь у програмі та активно спілкувалися з гостем експерти: фінансовий експерт ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» Тетяна Золотухіна, оглядач газети «Вечірній Миколаїв» Ігор Данилов та  журналістка Тетяна Локацька.

Топ-проблемою ведучий Федір Бондар попередньо визначив можливі труднощі, в тому числі фінансові, для міського бюджету після запланованого створення ОТГ з центром у Вознесенську. Адже, до міста приєднуються навколишні села, що об’єктивно менше забезпечені коштами і можуть перетягти частину грошей, які мали б піти на потреби жителів Вознесенська. Але Віталій Луков запевнив, що проведені розрахунки на наступний рік свідчать: бюджет міста не втратить від приєднання сіл.

 «Ми припускали, що заплановане створення ОТГ з центром у Вознесенську може принести нові труднощі для бюджету міста. Але проведений аналіз довів, що, принаймні, наступного року приєднання найближчих сіл не стане обтяжливим для міста. Далі прогнозувати складно – можливо, доведеться включати до ОТГ інші села, котрі не ввійдуть до жодної ОТГ», - зауважив Віталій Луков.

 

Представниця громадської організації «Фонд розвитку міста Миколаєва» Тетяна Золотухіна розповіла, що її структура взяла участь в дослідженні ефективності формування та використання бюджетів низки міст чотирьох областей України: Херсонської, Дніпропетровської, Луганської та Миколаївської, в тому числі, Миколаєва. Також, аналізуючи процес виконання міського бюджету Вознесенська, вони виявили, що структурні підрозділи міської влади звітують майже безконтрольно. Тобто, керівництво міста не перевіряє достовірність наданих підлеглими звітних даних, сприймаючи на віру.

Як зізнався Віталій Луков, деяка інформація, озвучена Тетяною Золотухіною, стала для нього новою і корисною, за що він подякував їй та організаторам програми.

 «Цільового такого ні методу, ні дій не проводимо, я маю це визнати. У нас є таке поняття, як звіт про бюджет щорічний і є періодичний аналіз фінансового управління. Воно у нас досить скрупульозне щодо оцінки якості результативності програм, - прокоментував Віталій Луков. - Тут є певні моменти, які ми теж маємо враховувати. Є чисто математичні речі, які не завжди підтверджуються якоюсь логічністю. Хоча, я згоден з вами, такий аналіз потрібно робити, тому що це далі дає можливість будувати відповідні плани».

Окремо, Віталій Луков зауважив, що великих, бюджетоутворюючих підприємств у Вознесенську сьогодні немає. Тому цінують кожного підприємця, намагаються створювати привабливі умови для ведення бізнесу. Водночас, щороку залучають грантові кошти від міжнародних структур. Доходи міського бюджету цього року заплановані у сумі 400 мільйонів гривень, а грантові надходження – 50 мільйонів гривень.

 «Готуючись до ефіру, ми офіційно запросили керівника постійної комісії Миколаївської міської ради з питань бюджету. Запросили завчасно, але про те, що гість не зможе прийти на ефір, ми дізналися лише на початку тижня перед програмою. Спроби знайти гідну заміну від обласного центру (начальника фінансового управління або досвідченого депутата – члена профільної комісії) не принесли результату. Тому, особливо вдячні Вознесенському міському голові, котрий зголосився приїхати на ефір, хоча й був запрошений усно за три дні до програми», – зазначив головний випусковий творчої групи ТО «Тема дня» Миколаївської філії Федір Бондар.

 

Переглянути повний випуск програми “Звіти_Наживо” Віталієм Луковим можна на нашій сторінці у Facebook.

Нагадаємо, це вже дев’ятий випуск спільного проекту #Звіти_наживо від команд UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ та Громадського руху ЧЕСНО. Цей всеукраїнський проект покликаний змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне інтерв’ю у прямому ефірі регіональних філій НСТУ.

Фінальний #Звіт_наживо 2018 року відбудеться у грудні та стосуватиметься звітів мерів обласних центрів та великих міст за 2018 рік.