Миколаївщина — це регіон, в якому можна здійснити фантастичні речі, — Володимир Омелян в ефірі Миколаївської філії Суспільного

Миколаївщина — це регіон, в якому можна здійснити фантастичні речі, — Володимир Омелян в ефірі Миколаївської філії Суспільного

23 лис. 2018

Минулого тижня в ефірі "Теми дня" на телеканалі "Миколаїв" взяв участь Міністр інфраструктури України Володимир Омелян. У програмі йшлося про розв’язання ключових транспортних проблем Миколаївщини: модернізацію залізничного вокзалу, відновлення діяльності аеропорту та підвищення ефективності морегосподарського комплексу.

Як зазначив міністр, Миколаївщина — у фокусі його уваги вже не перший рік. Регіон, на його думку, дуже перспективний. Володимир Омелян озвучив плани щодо відродження суднобудування: "Є міжнародні компанії, зацікавлені в розміщенні на українських підприємствах замовлень на будівництво суден, а в подальшому, можливо, й в інвестуванні в ці підприємства".

Окремо міністр наголосив, що для досягнення результату в реалізації інфраструктурних проектів потрібне об’єднання дій центральної і місцевої влади: центр робить все необхідне для розвитку інфраструктури Миколаївщини, на обласному рівні — з різних, зокрема суб’єктивних причин, процес гальмується. Наприклад, через затримку тендерів і недостатню злагодженість дій Облавтодору й облдержадміністрації, Миколаївщина не встигала завершити запланований ремонт доріг, і 100 мільйонів гривень, які передбачалися на ці роботи, уряд спрямував до інших регіонів.

"На наступний рік для будівництва і ремонту доріг Миколаївщини буде виділено не менше 2 мільярдів гривень", — запевнив глядачів Володимир Омелян.

Також Володимир Омелян зауважив, що Миколаївський аеропорт не потрапив до переліку тих, яким надають державну підтримку, тому що він не діяв і перебуває не в державній, а в комунальній власності. Але розглядають можливості допомогти цьому летовищу: "У тому числі, ми зараз всіляко намагаємось поширити концесію крім морських портів і на аеропорти — бізнес у цьому зацікавлений".

Наостанок у програмі йшлося про ситуацію в Миколаївському морському торговельному порту. В одному із записаних перед ефіром запитань від директора інформагенції "Чорноморські бізнес-новини" Олександра Діордієва прозвучав перелік агентських компаній, які було витиснено з порту після зміни керівництва 2016-го року.

"Поки державні чиновники будуть мати вплив на державне майно — у нас будуть вічні проблеми, буде ґрунт для спекуляції і будуть ображені голоси. Саме тому входимо за концесію, що має бути приватна компанія, яка повністю оперує державним майном на тривалий період часу і будує свою політику не з власного вподобання чи корупційних переконань, а концентрується на часті сплати податків і генеруванні власного доходу як бізнесу. У випадку агентських компаній, якщо міністр буде втручатися в роботу порту, то це теж неправильно. І якщо замість одних агентських компаній прийдуть інші, то мене теж звинуватять у тому, що я лобіюю ще якусь третю сторону. Тому це повна відповідальність порту", — упевнений Володимир Омелян.

"Програма вийшла інформаційно насичена, зокрема завдяки готовності міністра інфраструктури України відповісти на всі поставлені запитання", — зазначив головний випусковий творчої групи ТО "Тема дня" Миколаївської філії Федір Бондар.

Нагадаємо, 15 листопада в Миколаєві відбувся економічний форум "Миколаївщина — надійний партнер", на якому йшлося про розвиток транспортної інфраструктури області.