«Виборчий округ. Місцеві» на UA: МИКОЛАЇВ. Де переглянути 11 випусків проєкту

«Виборчий округ. Місцеві» на UA: МИКОЛАЇВ. Де переглянути 11 випусків проєкту

22 жов. 2020

25 жовтня в Україні обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів. Аби познайомити виборців із кандидатами та політичними партіями, в ефірі Суспільного Миколаєва з 6 по 21 жовтня виходила програма «Виборчий округ. Місцеві».  

В ефір телеканалу UA: МИКОЛАЇВ вийшло 11 випусків проєкту за участі кандидатів на посаду Миколаївського міського голови та кандидатів у депутати Миколаївської міської та обласної рад.

«Над проєктом «Виборчий округ. Місцеві» працювала досвідчена команда, яка не вперше висвітлює вибори. Ми ставили за мету надати глядачеві неупереджену інформацію, а кандидатам – рівні умови. Однак, ряд проблем виникли вже на старті проєкту - навіть запросити учасників було непросто. Так, місцеві ТВК до останнього не оприлюднювали списки кандидатів,  крім того, контактів штабів ряду політсил не було у відкритому доступі  або були застарілими тощо», —  розповідає тимчасово виконувачка обов’язків продюсерки Миколаївської філії Суспільного Галина Щерба.

Запитання кандидатам ставили ведучі, жителі регіону та опоненти. На відповідь було відведено від 60 до 90 секунд. Хто саме представить політичну силу  у студії, вирішували партійні осередки. Участь у проєкті кандидатів у депутати та на посаду міського голови визначали згідно порядку розташування постанов про реєстрацію політичних сил на сторінці Миколаївської обласної/міської територіальної виборчої комісії. Усім учасникам були надані рівні умови, хоча й не всі скористалися такою нагодою.

За словами ведучої програми Тетяни Мілякіної, чітко структурований і регламентований хронометражем проєкт за своєю специфікою передбачає конкретні відповіді на конкретні запитання ведучого, жителів регіону. І 60 та 90 секунд на відповіді цілком вистачає, аби зрозуміти, наскільки кандидат володіє інформацією, бачить розв’язання викликів регіону, громади, знає передвиборну програму, повноваження депутатів місцевих рад та голів.

«Де компетентність, а де популізм відразу ж помітно. Ми не погоджували запитань і тем. Ми уважно читали програми партій, від яких кандидати заявляють про свої «мерські» або депутатські амбіції. Для всіх були рівні умови та можливості, — каже ведуча програми Тетяна Мілякіна. Коли кандидати з різних причин не приходили у студію, ми залучали експертів до аналізу перебігу виборчих перегонів, програм кандидатів. 8 жовтня це була політологиня  Віра Ярошенко, 20 жовтня – докторка  політичних наук Наталія Ніколаєнко. Хотілося б, щоб завдяки незаангажованому проєкту Суспільного Миколаєва виборці розібралися із програмами, зробили виважений вибір».   

Прийшли до студії та взяли участь у програмі такі кандидати:

У депутати Миколаївської обласної ради:

У депутати Миколаївської міської ради:

На посаду Миколаївського міського голови:

Ведучий програми Федір Бондар зазначив, що проєкт «Виборчий округ. Місцеві» не став для творчої команди абсолютно новим. Торік, перед виборами до Верховної ради відпрацювали «Виборчий округ. Співбесіда», багато в чому, цьогорічний проєкт його повторив. Основна різниця в тому, що торік запрошували «мажоритарників» - тобто, кандидата особисто. Тепер це повторилося лише з кандидатами на посаду міського голови. 

«Як і минулого року, деякі кандидати пояснювали відмову від участі в програмі зайнятістю – зустрічами з виборцями, а один випадок запам’ятався особливо. Кандидат на посаду Миколаївського міського голови від партії «НАШ КРАЙ» Микола Круглов прийшов до студії для участі в програмі, але перед ефіром почав розпитувати: що це за формат, чому не розповідаю, які запитання будуть ставити, зрештою, забажав переглянути сценарій. Отримавши від ведучого відмову, просто пішов. Для інформації, Микола Круглов був головою Миколаївської ОДА з 2010-го по кінець 2013-го року. Можливо, це і наклало свій відбиток на ставлення до ЗМІ та журналістів», — розповів Федір Бондар.

Також Галина Щерба розповіла про випадок, який найбільше заставив похвилюватися творчу команду. Через день після ефіру один із його учасників отримав позитивний результат тесту на COVID-19. І хоча у студії дотримувались карантинних норм, порадились і вирішили, що одній з ведучих, а також звукорежисерці, які контактували з кандидатами того разу, варто піти на самоізоляцію. Наступного дня провели необхідну санітарну обробку приміщень та попередили усіх, хто брав участь у тій програмі. На щастя, все обійшлося. 

«Наша команда не вперше працює на виборчих перегонах, кожні вибори – це щоразу стрес, хвилювання і велике навантаження. Але якщо наш глядач отримав необхідну інформацію, яка допоможе йому зробити вибір, ми працювали недарма», — зазначила Галина Щерба.

Нагадаємо, «Виборчий округ» — суспільно-політичний проєкт регіонального мовлення Суспільного, що має на меті налагодити якісний діалог між владою та виборцями, а також надати аналіз професійної діяльності осіб на виборних посадах. Завдяки незаангажованому майданчику Суспільного мовника виборці матимуть змогу розібратися з програмами кандидатів і зробити виважений самостійний вибір.

Публічні співбесіди з кандидатами на посаду Миколаївського міського голови та кандидатами у депутати Миколаївської міської та обласної рад можна передивитися на сайті філії, а також на ютуб-каналі Суспільне Миколаїв