«Кучеряві» списки, чорний піар та коронавірусні виклики: передвиборчі Миколаїв та Вінниця — у ефірі радіомостів програми «Вся країна»

«Кучеряві» списки, чорний піар та коронавірусні виклики: передвиборчі Миколаїв та Вінниця — у ефірі радіомостів програми «Вся країна»

15 жов. 2020

14 жовтня на UA: Українське радіо у програмі «Вся країна» говорили про передвиборчі процеси на Миколаївщині та Вінниччині

Чи фіксують там порушення і які? Чи є особливості та на що звертають увагу експерти? Все це обговорили в трьох радіостудіях Суспільного одночасно.

Про перебіг виборчої кампанії на Миколаївщині, її особливості та головні тенденції обговорювали у студії UA: Українського радіо Миколаїв ведуча Анжеліка Топчій разом з координатором спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області Дмитром Баштовим і докторкою політичних наук, професоркою Наталією Ніколаєнко.

На початку Анжеліка Топчій розповіла коротко про Миколаївщину передвиборчу. Згідно з новим територіальним поділом України у Миколаївській області утворено 4 райони замість 19-ти та 52 громади. Вибори у 19- тьох громадах проводитимуться за  пропорційною системою, в інших 33-х територіальних громадах Миколаївської області – за мажоритарною. Міських голів обиратимуть у 9-х містах. За інформацією Громадянської мережі ОПОРА, 1035 мешканців Миколаївщини скористалися правом зміни виборчої адреси на місцевих виборах, оскільки зараз проживають в інших регіонах країни. Про порушення під час виборчої кампанії докладніше було у коментарі речниці ГУ Нацполіції у Миколаївській області Інни Парфенової.

Продовжуючи тему порушень, Дмитро Баштовий розповів, які випадки ймовірних порушень фіксували спостерігачі ОПОРИ під час виборчої кампанії на Миколаївщині і чи можна їх назвати масовими.

«Громадянська мережа може підсумувати на даний момент, що всі порушення, які були заявлені Національною поліцією, вони є і найбільше розповсюджені. Це незаконна агітація, розповсюдження друкованих матеріалів без вихідних даних або порядку їх розміщування. Якщо взяти матеріальне стимулювання виборців, воно було також присутнім. Я не можу назвати, що воно було поширеним явищем відносно виборів 2015 року. Можу констатувати як учасник процесу 2015 року, що матеріальне стимулювання виборців зменшилось, але воно присутнє, — сказав Дмитро Баштовий. — Всі випадки, які ми фіксуємо, мають ознаки цих порушень. Власне, намагаємося дослідити, взяти коментарі всіх сторін. Якщо воно підтверджується, то ми, по суті, звертаємося до Національної поліції».

За словами Наталії Ніколаєнко виборча кампанія 2020 року на Миколаївщині має свої певні особливості: 

«Нове законодавство, нові правила гри надають нові можливості суб’єктам виборчого процесу. Друга особливість – все це відбувається, в цілому по Україні, на фоні масштабної пандемії. Третя – величезна кількість суб’єктів виборчого процесу. Досить «цікаво» спостерігати за такими досвідченими місцевими політиками, які тричі оголошували через соціальні мережі свою приналежність до тих чи інших політичних сил. І те, що сьогодні нам ОПОРА надає факти про те, що не скільки виборча агітація в межах закону чи ні, а сам процес реєстрації досить був складний на Миколаївщині, і в цілому по регіонах, тому що політичні сили не могли скласти списки, не могли визначитися з кандидатами на посаду мера».

У студію UA: Українське радіо Вінниця  запросили політичного оглядача, члена правління Громадянської мережі «ОПОРА» Олега Левченка. Розмову у вінницькій студії модерувала журналістка Юлія Шипунова.

Читайте також: Суспільний мовник запрошує лідерів усіх політсил та керівництво держави писати Радіодиктант національної єдності

Юлія Шипунова поінформувала слухачів про кількість кандидатів та політичних сил, що беруть участь у виборчих перегонах на Вінниччині та розповіла про зафіксовані порушення передвиборчої кампанії. У ефірі також прозвучала інформація про організацію безпечних умов для виборців та виборчих комісій. Голова обласного осередку КВУ Владислав Телень поділився своїми думками про організацію роботи виборчих комісій, зокрема, про роботу з бюлетенями і підрахунок голосів. Говорили в ефірі й про ризики, серед яких чи не найбільший — пандемія COVID-19.

Великим викликом цьогорічних виборів на думку Олега Левченка є складність вибору. Виборці перш за все мають зрозуміти, як треба голосувати і за кого вони віддають свої голоси.

«Найважливіше зрозуміти, що сильна країна, це сильний муніципальний рівень, сильна громада, спроможні ОТГ (На Вінниччині їх 63), — сказав Олег Левченко.  — Вони мають однакові повноваження і конкурують між собою. Ми обираємо громади».

Прослухати повний випуск програми «Вся країна» можна на сайті Українського радіо за посиланням.