Про що згадують лише перед виборами: UA: МИКОЛАЇВ розбирає «вічні» проблеми регіону

Про що згадують лише перед виборами: UA: МИКОЛАЇВ розбирає «вічні» проблеми регіону

7 жов. 2020

Напередодні виборів Суспільний мовник у марафоні «Місцеві» розповідає про проблеми, котрі має вирішувати місцева влада, яку громадяни обиратимуть 25 жовтня.

З вересня журналісти Суспільного Миколаєва готують історії про локальні проблеми —  реальні потреби людей, провали й успішні способи їх розв’язання. Найкращі з регіональних сюжетів потрапляють до міжрегіонального шоу «Ранок на Суспільному»«Суспільної студії» на UA: ПЕРШИЙ та дискусійних програм на UA: Українське радіо, де про них дізнається вся країна.

Команда проєкту визначила 7 найболючіших проблем регіонів, із якими має боротися місцева влада: медицина, інфраструктура, екологія, ЖКГ, освіта, безпека та фінанси.

«Зазвичай редакція новин живе подіями. Ми реагуємо на те, що відбувається тут і зараз. Тому більша частина випуску складається з репортажів. Власне, так було раніше. Тепер, в період карантину, коли кількість подій зменшилась в рази, ми більше уваги стали приділяти темам. Марафон, до якого також долучилася Миколаївська філія, відкриває дещо інші перспективи. Те, про що ми розповідаємо, в класичному розумінні – не новини. Але це надзвичайно важливі речі для героїв наших матеріалів – звичайних жителів Миколаївщини, — каже шефредакторка новин Суспільного Миколаєва Марія Савицька. — Особисто мене вразив матеріал Світлани Кльосової  про село Глибоке, Березанського району. Мертве село, де зареєстровані всього дві людини. Я – дитя урбаністики. Мені важко уявити, як жити без магазинів, кав’ярень, бібліотек, вільного спілкування з будь-ким, та багатьох інших ознак цивілізації.  А там так живуть! Найстрашніше, що звикли, що таке життя стало нормою. Хочуть тільки дорогу. Хочеться вірити, що наші матеріали  можуть допомогти цим людям змінити життя».

Команда Миколаївськаї філії Суспільного уже розповіла три історії про проблеми медицини, інфраструктури та екології регіону.

Хворі на цукровий діабет першого типу мають безкоштовно отримувати інсулін за рецептом. Перебої з наявністю його в спеціалізованих аптеках залежать від фінансування та кількості виписаних рецептів.

Миколаївські кореспонденти підготували матеріал про село Глибоке, де проживає вісім людей.

На Миколаївщині частина Національного природного парку "Бузький Гард" та острів Гардовий з його унікальною біотою, можуть піти під воду. В Олександрівському водосховищі хочуть підняти рівень води.

 

«Подивіться матеріали цього проєкту. Чи багато ситуацій будуть незнайомими для вас? Проблеми всюди ті самі. Принаймні схожі. І кожна має шляхи вирішення. Звісно, десь із цим упоралися, і це добре. А десь — із року в рік, від виборів до виборів відкладають, жаліються, кивають на столицю. Це можливість для людей бачити перед очима не лише яскраві передвиборчі білборди з обіцянками. Це можливість проаналізувати, подумати, зробити висновки. І зрозуміти, зокрема, що вони самі можуть зробити», — зазначив генеральний продюсер інформаційного мовлення Суспільного Федір Скрипник.

З добіркою миколаївських історій можна ознайомитися онлайн: на ютуб-каналі та фейсбук-сторінці Суспільне Миколаїв.