«Створювати щодня суспільно-політичну програму складно, але цікаво», – редакторка «Теми дня» UA: МИКОЛАЇВ Тетяна Мілякіна

«Створювати щодня суспільно-політичну програму складно, але цікаво», – редакторка «Теми дня» UA: МИКОЛАЇВ Тетяна Мілякіна

24 чер. 2020

З 15 січня 2018 року і донині в ефірі Суспільного Миколаєва виходить прямоефірна щоденна інформаційно-аналітична програма «Тема дня». В ній обговорюються найважливіші та найактуальніші теми з соціального, економічного, політичного життя краю. До студії запрошуються експерти, посадовці, громадські активісти, які фахово орієнтуються в певних питаннях і можуть пояснити причинно-наслідкові зв’язки у конкретних явищах та фактах.

Як проходить процес організації роботи редакції та як обираються теми для передачі розповіла редакторка «Теми дня» UA: МИКОЛАЇВ Тетяна Мілякіна.

Як організована робота редакції, скільки журналістів працює над ефіром?

  В щоденному вечірньому ефірі «Теми дня» ведучі програми обговорюють, аналізують з експертами в студії актуальні й суспільно-важливі теми регіону. Спектр питань різноманітний: пенсії, субсидії, дороги, ЖКГ, реформи, децентралізація. Кожен день – нова тема. Це великі інтерв’ю тривалістю 26 хвилин із включеннями експертів чи сюжетів відповідно до топ-теми. Щоденно плануємось. Якщо знаємо про суспільно важливу подію, що відбудеться наступного дня, то запрошуємо гостей заздалегідь. Досліджуємо теми у розвитку. Вже в день ефіру іноді доводиться змінювати тему відповідно до топ-новини, шукати гостей, експертів. Тобто постійно бути напоготові. Наразі над створенням «Теми дня. Миколаїв» працюють п’ятеро журналістів.

З чого починалась редакційна робота? Яких досвідів і навичок набули з часом?

  Редакційна робота починалась з вивчення журналістських стандартів, відповідно до яких працює Суспільне мовлення. У щоденній роботі  набувається досвід створення щоденної програми, в якій є кілька точок зору на одну проблему, надавати майданчик протилежним сторонам для висловлення своїх позицій. 

Як обираєте теми для ефірів? Чи не складно щодня готувати  прямоефірну програму суспільно-політичного напрямку?

  Обираємо теми, відповідно до того, що наразі викликає суспільний резонанс. Маємо інформаційний привід, подію і намагаємося далі «розкрутити» тему, проблему з різних боків, проаналізувати її причини і наслідки. Кожен з учасників команди висловлює пропозиції щодо тем і гостей, висуваємо різні варіанти, як розкрити тему, прислухаємось один до одного. Створювати щодня суспільно-політичну програму складно, але цікаво. Складно іноді домогтися коментаря чиновника, який не бажає відповідати на «незручні» запитання. Та й у ресурсах ми обмежені – тому, наприклад, нечасто буваємо в районах. Доводиться обмежуватися телефонними коментарями представників громад.

Що впливає на якість Вашої роботи?

  Комплекс факторів. Від професійних навичок, набутого досвіду до здатності максимально мобілізуватися і оперативно шукати різні варіанти виходу в складних ситуаціях. А ще розуміння того, що є щоденний ефір о 19:20, є миколаївський глядач, який повинен отримати в нашому ефірі тільки перевірену, достовірну інформацію, без жодних припущень і чуток. 

Як визначаєте професіоналізм журналістів чи ЗМІ?

  Якщо йдеться про інформацію від колег з інших ЗМІ – тобто, про достовірність інформації – перевіряємо в різних джерелах, оптимально – поспілкуватися з об’єктами повідомлення.

Що змінилось у Вашій роботі під час карантину? Як готуєтесь до ефірів у карантинні часи?

  Від початку карантину роботу редакції «Теми дня» довелося терміново реорганізувати: і процес підготовки, і зміст програм. Із березня цього року, принаймні перші два місяці, увага команди ТД була зосереджена на питаннях протидії розповсюдження коронавірусної хвороби COVID-19. Тобто «все про карантин»: як він вплинув на різні сфери нашого життя, де знайти засоби індивідуального захисту, як переформатували свою роботу медичні заклади, як вижити підприємцям, як отримати соціальну допомогу тощо. Частину працівників редакції перевели на дистанційну роботу. Але ефіри не відміняли, адже розуміли, що миколаївці потребують оперативної, зваженої, достовірної інформації. Редакційна робота щодня починалась з вивчення оперативної інформації від обласного штабу щодо кількості людей, які протягом доби захворіли. Тривалий час, порівняно з іншими областями, у нас не реєстрували випадків захворюваності, високопосадовці навіть вивчали феномен Миколаївщини. Із 11 квітня були зареєстровані перші хворі і далі цифри, на жаль, щодня збільшувалися. Звичайно, тісно співпрацювали і  співпрацюємо зі службою новин філії, радійною редакцією. Наше щоденне планування в кабінеті у продюсера і обговорення тем стало дистанційним, в онлайн режимі. Немає нічого важливішого за життя і здоров’я людей. Необхідно його берегти і собі, і оточуючим. Руки мити так само ретельно. Попереду літо — така чудова звичка захистить від кишкових інфекцій. Ну і шукати позитив! Він є!

Який ефір чи ефіри запам’ятались найбільше? 

  За цей час набули досвіду і навичок створювати програми в онлайн режимі. Були ефіри без гостей у студії, речники виходили на зв’язок телефоном, Скайпом, Месенджером або Зумом. Кожен ефір важливий, до кожного ставимось серйозно. Але запам’яталися ефіри, що готувалися у форс-мажорних обставинах. Коли зранку домовляєшся з двома гостями, а на вечір через певні обставини не може прийти жоден. 

 

Чи вдавалось під час ефіру зрушити з місця або вирішити якісь невирішені чи резонансні регіональні проблеми?  

  Мабуть, радикально на вирішення місцевих проблем ми своїми програмами не вплинули, але намагаємось говорити і про наболіле, і про те, що не викликало резонанс, хоча є важливим. Періодично розповідаємо про ініціативи наших земляків – наприклад, щодо відкриття Центру реабілітації учасників АТО-ООС,  створення у Миколаєві військового ліцею. Таким чином, про ці ініціативи дізнаються наші глядачі, серед яких є і представники влади, депутати і чиновники, які можуть вплинути на прийняття рішень.