Чи запрацюють у цьому сезоні бази відпочинку? - обговорили радіожурналісти Суспільного з Миколаївщини і Херсонщини у проєкті «Вся країна»

Чи запрацюють у цьому сезоні бази відпочинку? - обговорили радіожурналісти Суспільного з Миколаївщини і Херсонщини у проєкті «Вся країна»

10 чер. 2020

Сьогодні, 10 червня, об 11:10 у радіопроєкті  UA: Українське радіо «Вся країна» журналісти Миколаївської  і Херсонської  філій Суспільного та місцеві експерти з’ясовували чи готові українські курорти до відпочивальників. 

На який туристичний сезон розраховують власники баз відпочинку, дитячих таборів? Чи безпечним буде відпочинок для відвідувачів баз відпочинку і дитячих таборів у Миколаївській і Херсонській областях? Чого слід остерігатися? На який туристичний сезон розраховують малі і великі підприємці, які займаються туризмом у цих регіонах? Все це обговорили в трьох радіостудіях Суспільного одночасно. 

Ведуча Українського радіо Ольга Молоцька зазначила, що в Міністерстві охорони здоров’я  України повідомили, що базам відпочинку в Україні дозволять відкриватися вже з 10 червня. При цьому кожна область сама визначатиме чи готова вона до відкриття.  

Про готовність Миколаївщини до прийому відпочивальників, а також певні проблеми, пов’язані з цим, обговорювали ведучий UA: Українського радіо Миколаїв Андрій Тюренков та заступник начальника відділу з питань молоді та туризму управління молоді та спорту Миколаївської ОДА Руслан Волчецький. 

«Туризм для Миколаївщини не є основною бюджетоутворюючою галуззю, але в цій сфері задіяно чимало людей, для яких це єдиний спосіб заробітку. Тож невдалий сезон відчутно позначиться на добробуті цілих родин, і навіть деяких громад, на території яких розміщені бази відпочинку та дитячі оздоровчі центри— переконаний Андрій Тюренков— Тому представники бізнесу і місцевого самоврядування  зацікавлені у тому, щоб туристичний сезон таки розпочався, і готові дотримуватися усіх прописаних санітарно-епідеміологічних правил».

Цю думку поділяє і Руслан Волчецький. За його словами,  в області була проведена ґрунтовна підготовча робота і тепер все залежить від власників оздоровчих закладів – наскільки ретельно вони дбатимуть про безпеку своїх гостей. Нинішній курортний сезон стане для нас усіх своєрідним тестом – чи готові ми змінюватися, і чи готові серйозно ставитися до питань власного здоров’я і безпеки людей, з якими контактуємо. 

Журналістка UA: Українського радіо Херсон Тетяна Герман зазначила, що цього року, через ситуацію з коронавірусом, на Херсонщині оздоровча кампанія досі ще не розпочалась. Хоча за словами начальниці управління освіти і науки Херсонської ОДА Ірини Дробиш щодо оздоровчого сезону 2020 р., вони почали готуватися ще з початку року. Закупили 290 путівок за кошти обласного бюджету майже на 2,5 мільйони гривень для оздоровлення дітей Херсонської області, які потребують особливої соціальної уваги.

Наскільки готові оздоровчі заклади Херсонщини до відкриття в умовах карантину розповів начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства служби Головного управління Дежпродспоживслужби в Херсонській області Тарас Година-Арюпін. 

«На 10 червня  представники  управління розглядають  25 заяв від керівників оздоровчих закладів. Тобто до оздоровчого сезону  готуються, але поволі, адже цей сезон їм доведеться працювати у нових умовах з дотриманням протиепідемічних  вимог. Що стосується закладів оздоровлення і відпочинку сімейного типу, то вони вже більш готові до відкриття і чекають на дозвіл комісії з питань техногенно-екологічної безпеки  та надзвичайних ситуацій. Щодо дитячих закладів оздоровлення, то на сьогодні ще не визначена дата їх роботи в цьому оздоровчому сезоні», — зазначив Тарас Година-Арюпін.

Також за його словами, на сайті МОЗ України головний держаний санітарний лікар України надав тимчасові рекомендації. Всі заклади сімейного типу, а саме бази відпочинку, пансіонати мають дотримуватися їх. Серед правил це – дотримання температурного режиму працівників закладів, обов’язкове застосування масок і для працівників, а в певних умовах для відвідувачів, особливо де є велике скупчення людей. Доступними для відпочиваючих повинні бути засоби гігієни, а саме рідке мило, знезаражуючі засоби. Працівники закладу зобов’язані не рідше 1-го разу на три години мити руки  та обробляти їх антисептиком. Що стосується пляжів, то прописаних на сьогодні  вимог ми не побачили, але від  головного державного санітарного лікаря був коментар, стосовно того, що вірус  не виживає при високих температурах, то перебування на пляжі є безпечним, але при цьому є рекомендація, дотримання дистанції  між людьми 1,5-2 метри.

Прослухати повний випуск програми «Вся країна» можна на сайті Українського радіо за посиланням.