«Журналіст має бути відкритим до усього нового, наполегливим, вміти «докопатися» до суті», — ведуча новин UA: МИКОЛАЇВ Світлана Кльосова

«Журналіст має бути відкритим до усього нового, наполегливим, вміти «докопатися» до суті», — ведуча новин UA: МИКОЛАЇВ Світлана Кльосова

22 тра. 2020

Про те, як змінилася робота журналістки за час карантину, як готується до ефірів та що перше зробить після завершення карантину, розповіла кореспондентка, ведуча новин на UA: МИКОЛАЇВ Світлана Кльосова.

Що змінилось у Вашій роботі під час карантину?

  Карантин розділив життя на «до» та «після». Якщо раніше намагалися заповнювати ефіри матеріалами різної тематики (політичні аспекти, економіка, культура, судові розгляди, історії успіху та інше), то зараз 70-80 % випуску присвячені саме COVID-19 та його наслідкам. 

Яка зараз атмосфера у ньюзрумі?

  На роботі тихо. Дуже мало людей. Журналісти-новинарі працюють позмінно, три людини у зміні. Спілкуємося переважно у телефонному режимі чи соцмережах, тому дуже сумуємо один за одним. Чекаємо нагоди, коли зібратися разом  знову буде безпечно, адже ми — команда! 

Читайте також: «Ми обрали професію, яка передбачає необхідність бути на інформаційній «передовій», — шефредакторка новин Суспільного Миколаєва Марія Савицька

Як готуєтесь до ефірів у карантинні часи?

  До ефірів намагаємося готуватися за день до. Влаштовуємо планування зйомок на наступний день. Це зручно, тому що в день ефірів є розуміння того, що показуватимеш у новинах і який хронометраж приблизно виконаєш. Наші журналісти універсальні. Оскільки випуски зараз о 17:00, 19:00 та 20:30, ведучий також має змогу виїжджати на зйомки. Ніхто не сидить без діла.

Що впливає на якість Вашої роботи?

  Планування робочого процесу, розуміння журналістських стандартів, поради шефредакторки та командна гра. І безперечно розуміння теми матеріалу та цікавість до неї – це є гарантією якісного матеріалу.

Як визначаєте професіоналізм журналістів чи ЗМІ?

  Дотримання журналістських стандартів та мінімум оцінних суджень. Відсутність маніпуляцій у матеріалі викликає довіру до його автора. На мою думку, журналіст має бути відкритим до усього нового, наполегливим, вміти «докопатися» до суті, а також бути готовим до критики. 

Фото Богдана Іванова

Як захищаєте своє здоров’я?

  Зараз як ніколи розумієш, що робота журналіста – це постійні ризики. Керівництво забезпечило усіх співробітників філії антисептичними засобами, масками, рукавичками та захисними костюмами. Оператори дезінфікують техніку до та після зйомок. На зйомках ми одягаємо маски і просимо те саме робити наших спікерів. Я завжди маю при собі декілька одноразових масок, якщо у спікера немає маски, пропоную йому одну з них. 

Як карантин позначається на Вашому житті?

  На початку карантину час від часу почувалася самотньою. Люблю активно проводити вільний час, а тут довелося сидіти вдома та вигадувати, як провести час. Похід до магазину прирівнювався до прогулянки, тому раділа, коли закінчувалися продукти чи побутова хімія. Зараз легше, мабуть робота рятує, тому що є рух, не сиджу на місці, постійно у справах. 

Під час карантину з’явилась нагода добратись до тих справ, до яких раніше ніколи руки не доходили. Чим займаєтесь у вільний час?

  Коли постало питання, чим займатися у вільний час, записалася на декілька вебінарів з журналістики. Прочитала декілька книжок, зазвичай читаю дуже довго через брак часу, а тут буквально «проковтнула» їх. Успішно закінчила курс з медіаправа. Почала малювати. Виходить не дуже вдало з художньої точки зору, але задоволення нереальне отримую від тримання пензля в руках та змішування фарб. Перемалювала портрет Ван Гога та його «Зоряну ніч», Фріду Кало та Сальвадора Далі.

Чи з’явились погані або хороші звички? 

  З’явилася погана звичка пізно лягати спати та пізно прокидатися. 

Після завершення карантину перше, що Ви зробите, що це буде?

  Буду з усіма обійматися. З’їжджу до моря чи річки, поплаваю на каяках, зможу відвідати батьків, сходжу на новий фільм та до улюбленого кафе.

Що б Ви порадили людям у цей непростий час?

  Майте терпіння, шукайте позитивні сторони, не дивіться тільки «погані» новини, бережіть себе – краще за вас самих ніхто не подбає про вас. Допоможіть тим, хто опинився у скрутних обставинах через карантин, пограйтеся зі своєю уявою, вигадайте щось нове, надихайте та надихайтеся.