«Ми обрали професію, яка передбачає необхідність бути на інформаційній «передовій», — шефредакторка новин Суспільного Миколаєва Марія Савицька

«Ми обрали професію, яка передбачає необхідність бути на інформаційній «передовій», — шефредакторка новин Суспільного Миколаєва Марія Савицька

19 тра. 2020

Два місяці Україна перебуває в умовах карантину. Команда новинарів Суспільного в Миколаєві продовжує інформувати жителів області про випадки підозр на захворювання COVID-19, зафіксовані лабораторно випадки інфікування та карантинні заходи. 

Як змінилася робота журналістів за час карантину, у яких умовах вони працюють нині та чи позначилася робота в таких умовах на якості новин, розповіла шефредакторка новин Миколаївської філії Суспільного Марія Савицька.

Як змінилася робота новинної редакції за час карантину? 

  Кардинально. В редакції семеро журналістів. Одна людина працює дистанційно. Інших ми розбили на дві групи. Таким чином, щоденно новини роблять три людини. І вважаю, що в таких умовах впораються добре. Я розумію, що це важко. Інколи доводиться відмовлятись від чогось, що могли б розповісти. Але тут надзвичайно допомагає діджитал. Тому на всіх платформах ми намагаємось давати максимальну картину дня. 

Чи була готова команда до роботи в таких умовах?

  Відділ новин складається з молодих журналістів, у яких досвіду небагато. Так, команда не була готова працювати в умовах карантину і купи обмежень. Просто тому, що ми ніколи раніше не працювали в таких умовах і не було подібних викликів. Втім, ми обрали професію, яка передбачає необхідність бути на інформаційній «передовій». Є страх захворіти, так. Це природньо — боятися. Але жоден журналіст не відмовився виїжджати, від реалізації тем, від зйомок. І я пишаюся своєю командою. Вони круті.

 

Який настрій та психологічний стан журналістів?

  Настрій – гуд. Всі працюють, шукають теми, людей. І жартують. Це, мабуть, головне, що дає можливість залишатись у здоровому глузді, коли місто завмерло. Немає ані подій, ані повноцінної роботи установ. 

Як дбаєте про безпеку журналістів?

  Люди і самі ставляться відповідально до своєї безпеки. Всі засоби захисту у нас є, ми забезпечені. Щоправда костюми, які спочатку надіслали з Києва, були занадто маленькими для наших журналістів. Зараз проблему виправили. Ми всі намагаємось менше контактувати з людьми, більше часу проводити вдома (я про вихідні). Це єдиний спосіб уникнути інфікування. Сподіваюсь вийти з карантину з такими силами, з якими ми в нього увійшли.

Скільки людей зараз працюють дистанційно?

  Дистанційно працює одна людина. Журналіст збирає випуски для радіо, пише коментарі, заливає матеріали на платформу suspilne.media.

Чи позначилася робота в таких умовах на якості новин?

  Звісно, ми могли б розповідати і показувати більше. Насправді, якщо не подій, то тем вистачає. Але, поки ми обмежені кількістю людей. Ми обов’язково їх реалізуємо. Просто трохи пізніше.

 

Новинарі Суспільного наразі працюють у посиленому режимі. Топовою темою є, звичайно, карантин з недопущення поширення коронавірусу. Як дотримуєтесь стандартів й балансу аби дати вчасно повну і достовірну інформацію?

  Нічого не змінилося в цьому контексті. Стало більше записів телефоном, а не відео. 

Яким був найскладніший сюжет за час карантину?

  Це був матеріал з обласної онкології. Його не складно було знімати фізично. А от спілкуватися з людьми, які відчайдушно борються за своє життя – ось це важко. Тим більше, що про людей, для яких кожен день відграє величезну роль, під час карантину ніхто не подбав.  

Зараз зменшилась кількість подій та інформаційних приводів. Чим наповнюєте випуски новин?

  Подій дійсно небагато. Але завжди є цікаві люди, які так чи інакше розважають себе на карантині. І ці розваги можуть бути цікаві іншим. Є тематичні матеріали, є сезонні теми – посівна, врожаї тощо. Головне — проявляти інтерес і уважно дивитися по сторонам.

Чим надихаєте або мотивуєте колектив?

  Ми всі завмерли в очікуванні закінчення карантину. Коли знов буде безліч подій. Всі скучили за динамічнішим життям. Очікуємо, коли весь колектив збереться разом. Ми собі запланували багато цікавого.