Суспільне Миколаєва святкує День народження

Суспільне Миколаєва святкує День народження

13 гру. 2019

Сьогодні, 13 грудня, Миколаївська філія Суспільного святкує 60-річчя телебачення та 92-річчя радіо з дня заснування. На честь святкування Дня народження о 16:00 в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбудеться ювілейний вечір «Говорить і показує Миколаїв!».

«Сьогодні свято миколаївського телебачення та радіо. Саме в цей день рівно 60 років тому на екранах телевізорів вперше з’явився напис «Показує Миколаїв». У прямому ефірі глядачі побачили телевізійну студію, в якій зібралися всі причетні до створення в Миколаєві телевізійного центру. Також відзначаємо 92 роки Радіо. У 1927 році миколаївці та жителі області вперше почули трансляцію спектаклю по радіо, що ознаменувала початок радіомовлення на Миколаївщині. За цей великий проміжок часу багато що змінилось: технології, техніка - відеокамери стали набагато легшими, мікрофони набагато меншими, змінилась і якість картинки та звуку, але не змінилось одне - бажання людей створювати якісний контент і радувати своїх глядачів та слухачів. Вітаю зі святом всіх причетних!», — привітав менеджер UA: МИКОЛАЇВ Дмитро Лугінець.

До ювілею студії команда ранкової програми «Новий день» започаткувала цикл сюжетів і міжпрограмок. 

«Ми хотіли розповісти про людей, які працювали на миколаївському телебаченні і радіо, створювали його історію, пригадати цікаві факти. В різні часи студія  кілька разів змінювала назви. Сьогодні це частина Суспільного мовлення в Україні і ми створюємо новий медіапродукт, який відповідає потребам суспільства і журналістським стандартам. І саме тому хотіли приділити увагу розповіді про шлях миколаївського телебачення і радіо від державного до Суспільного», — розповідає продюсер UA: МИКОЛАЇВ Олександр Рубан.

Спеціально до ювілейного вечора підготовлена предметно-документальна експозиція, яка демонструє розвиток і становлення миколаївського телебачення і радіомовлення, розповідає про цікаві події і людей. Миколаївці ознайомляться з рідкісними документами, світлинами, книгами, картинами з особистих архівів працівників телерадіокомпанії, телевізійним обладнанням минулого століття: студійними радіомікрофонами, радіоточками, магнітофонами, звуковими пультами тощо.

«Також на вечорі плануємо показати унікальну кінохроніку 1961 року, що була оцифрована у рамках проєкту Державного архіву Миколаївської області та Українського культурного фонду «Історія Миколаївської області 60-70-х рр. ХХ століття у кіно- та фотодокументах. Цифровізація візуальних документів у Державному архіві Миколаївської області». У рамках програми «Створюємо інноваційний культурний продукт» Український культурний фонд виділив 353 тисячі 800 гривень на здійснення робіт. Кіносюжети, кінохроніка, фільми – це робота десятків операторів, режисерів, редакторів, монтажерів, звукорежисерів», —  каже лінійна продюсерка  UA: МИКОЛАЇВ Тетяна Мілякіна.

Історична довідка:

У 1957-1958 р.р. була створена дирекція телецентру. Розпочалося будівництво ретрансляційної станції, телевежі висотою 180 метрів. Башту було виготовлено на Миколаївському заводі металоконструкцій. Спочатку приймали передачі Одеського і Симферопольського ефірів. У Миколаєві не передбачалося будівництво студійного комплексу, лише ретранслятору. На початку 59-го року на території «Миколаївського телевізійного центру» розпочалося спорудження АСБ, прийнято до експлуатації  ПТС-3. 13 грудня 1959 р. з АСБ вийшла в ефір перша передача, що стало початком регулярного мовлення Миколаївської студії телебачення.

В перші роки свого існування вони були справжнім дивом для слухачів і глядачів. Згодом саме телебачення і радіомовлення стали головним джерелом отримання інформації. Журналістам радіо і телередакцій довіряли, очікували їх нові програми. Зі зміною інформаційного простору радіо і телебачення змінюють свій формат і намагаються відповідати новому часу, новим викликам.

23 грудня 1927 рік – День народження миколаївського радіо. Цього дня 92 роки тому радіо «Миколаїв» вперше транслювало радіовиставу. «Бум» радіомовлення розпочався після Другої світової війни. Миколаївське радіо звучало практично у кожній оселі, в організаціях, на підприємствах, колгоспах. У  1960-1970-х роках створюється потужна кореспондентська сітка. У кожному районі області була створена радіостудія і запроваджена посада кореспондента-організатора. У 1980-ті роки офіційно затверджені позивні «обласне радіо Бузька хвиля». У 1991-му році після проголошення Незалежності України миколаївське радіо продовжує бути складовою Українського радіо. Кількість радіоточок по області - більше мільйона. Але з початком 2000-х розпочалися  проблеми з проводовим мовленням. Їх кількість катастрофічно зменшується. Альтернативою стає ефірне мовлення на ультракоротких хвилях - 69,8 МГц. У 2015-му році Миколаївське обласне радіо входить у структуру Суспільного радіо і з 1 квітня 2016 року починає мовити на ФМ частоті – 92,0 у Миколаєві та 105,9 у Первомайську. 

«Зараз UA: Українське радіо Миколаїв – це популярна платформа для обговорення суспільно важливих тем регіону. Передачі миколаївського радіо звучать не лише в радіоефірі, вони транслюються на телеканалі «UA:МИКОЛАЇВ» та на діджитал в мережі Фейсбук. Неймовірний шлях технічного вдосконалення і творчого пошуку талановитих журналістів – ось що значить 92 роки історії радіо», —  зазначає лінійна продюсерка UA: Українського радіо Миколаїв Оксана Хмельова.

Нагадаємо, дивитися телеканал UA: МИКОЛАЇВ онлайн можна на нашому сайті, а також на сторінці у Facebook. Слухати UA: Українське радіо Миколаїв можна на сайті філії й на хвилях 92,0 у Миколаєві та 105,9 у Первомайську.