Більше ніж журналістика: добірка матеріалів Суспільне Миколаїв, які допомогли їхнім героям

Більше ніж журналістика: добірка матеріалів Суспільне Миколаїв, які допомогли їхнім героям

27 лип. 2023

Щодня журналісти Суспільне Миколаїв висвітлюють найважливіші новини регіону. Попри численні щоденні обстріли вони інформують з місця подій, фіксують злочини російської армії, збирають зворушливі історії людей, які не втрачають віри у перемогу і продовжують боротьбу. 

Деякі з матеріалів журналістів Суспільного змінюють на краще життя їхніх героїв і, навіть, цілих громад. Ділимося добіркою таких. 

Читайте також: Валентина Гурова, Суспільне Миколаїв: «Над нами летіли білі парашути — на них спускались снаряди»

  • Леонід живе у Баштанці. У березні 2022 року поблизу його будинку розірвався снаряд російських військових. Будинок пошкоджено. Посипалася стеля, вилетіло скло, уламки зламали його протез. У чоловіка інвалідність, і пересуватися без протезу йому важко. Після виходу матеріалу кореспондентки Світлани Кльосової про наслідки обстрілів у Баштанці Леоніду почали телефонувати волонтери та пропонувати допомогу. 

  • У Новій Одесі протягом трьох днів ліквідували стихійне звалище на 10 гектарів. Так відбувалось двічі після сюжетів кореспондентки Валентини Гурової, з інтервалом у півтора роки. 

  • У перші місяці повномасштабної війни кореспондентка Єлизавета Кротик зняла сюжет про добровольців з Шевченкового. Чоловіки залишились у селі та під обстрілами гасили пожежі після прильотів ворожих снарядів на старенькому ЗІЛу. Після матеріалу Суспільного, через декілька днів, головне управління ДСНС нагородило їх, дало форму та обладнання. 

Через місяць німецькі волонтери побачили матеріал Суспільне Миколаїв і передали добровольцям дві нові пожежні машини. У своїх соцмережах Єлизавета зібрала їм після сюжету 25 тисяч гривень на паливо.

  • Військовослужбовець 36-ї окремої бригади морської піхоти Ігор Дібров був поранений під Бахмутом. Отримав тяжке уламкове поранення тазу. Після сюжету Єлизавета зібрала у своїх соцмережах йому на лікування майже 200000 гривень на заміну суглоба та реабілітацію.

  • Єлизавета Кротик стала першою журналісткою, хто працював у затопленій Афанасіївці. Суспільне Мовлення отримало ексклюзивні кадри звідти. На наступний день журналістка привела туди англійських волонтерів із гуманітарною допомогою, яку на баржі усі разом це переправили та роздали людям. 

  • У деокуповані села Шевченківської територіальної громади, що на Миколаївщині, сільська рада завезла 1 180 продуктових наборів. Для мешканців сіл німецькі волонтери передали вантажівку, на якій заступник голови громади Віталій Варяниця розвозив гуманітарну допомогу. Пізніше голова громади Олег Пилипенко зізнався, що велику техніку — JCB-евакуатори та автонавантажувач — німецькі волонтери передали, бо побачили репортаж Суспільне Миколаїв. Тепер у них на стіні висять роздруковані скріншоти відеосюжетів наших колег.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

На Миколаївшині 一 це телеканал Суспільне МиколаївУкраїнське Радіо Миколаїв та цифрові платформи: