Наслідки геноциду кримськотатарського народу та відновлення справедливості — у спецефірі від Суспільне Крим

Наслідки геноциду кримськотатарського народу та відновлення справедливості — у спецефірі від Суспільне Крим

17 тра. 2023

18 травня — День боротьби за права кримськотатарського народу та День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Команда регіонального мовлення Суспільного спільно із Суспільне Крим готує спеціальний ефір про наслідки депортації кримськотатарського народу, яку радянська влада організувала у 1944 році. Якою має бути відповідальність за скоєний злочин та як держава має впроваджувати політику відновлення справедливості — дивіться на Суспільне Миколаїв та інших місцевих телеканалах, включно із Суспільне Крим, а також на телеканалі Суспільне Новини18 травня о 18:05.

Читайте також: Суспільне Крим презентує серійний документальний проєкт «Шлях до Криму»

«Для нашої команди важливо розповісти про наслідки геноциду, наслідки злочину, який скоїв СРСР проти кримськотатарського народу, організатори якого досі не покарані. Ми хочемо провести паралелі з нинішньою російською окупацією й такими ж, як і в минулому столітті, репресивними механізмами, які застосовує окупаційна влада проти кримських татар та українців на окупованих територіях: обшуки, викрадення, катування та депортацію, як інструменти знищення нашого суспільства. Поговоримо і про необхідність ліквідації наслідків депортації та напрацювання механізмів відновлення справедливості щодо до кримських татар», — каже Руслан Халапов, продюсер Суспільне Крим та спецефіру до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Спецефір складатиметься з трьох тематичних блоків. У першому — про наслідки депортації для історичної та культурної складової кримськотатарського народу. Про це йтиметься у розмовах із кандидатом історичних наук — Мартіном-Олександром Кислим та заступником генерального директора Українського інституту Алімом Алієвим

Другий блок спецефіру присвячений ліквідації наслідків геноциду та відновленню справедливості. На ці питання команда проєкту шукатиме відповіді з Тамілою Ташевою, Постійною Представницею Президента України в АР Крим.

З гостем третього блоку — Олександром Павліченком, виконавчим директором Української Гельсінської спілки з прав людини — обговорення юридичної оцінки геноциду та продовження репресій проти кримських татар сьогодні.

«Депортація кримських татар є лише одним з епізодів страшних злочинів, які росія здійснила проти народів, що населяли територію сучасної України. На жаль, ту ж саму нелюдську політику винищення українських громадян країна-агресор застосовує і сьогодні. Разом з експертами ми намагалися знайти відповідь на питання: що стане справжнім подоланням наслідків геноциду, який росія застосовувала на наших теренах сторіччями? Якими мають бути дії держави одразу після звільнення Криму? І головне, чи не варто ставити питання про суд над російським імперіалізмом, як найкривавішою ідеологією, що принесла стільки горя невинним?» — анонсує спецефір його ведуча Лариса Волошина.

Нагадаємо, День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу відзначається  щорічно 18 травня у річницю депортації кримськотатарського народу з Криму, яка відбулася 18-20 травня 1944 року. 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала ці події геноцидом кримськотатарського народу.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

На Миколаївщині 一 це телеканал Суспільне МиколаївУкраїнське Радіо Миколаїв та цифрові платформи: