Суспільне Миколаєва транслюватиме спецпроект UA: КРИМ до 18 травня

Суспільне Миколаєва транслюватиме спецпроект UA: КРИМ до 18 травня

16 тра. 2019

До 18 травня телеканал Суспільного мовлення UA: КРИМ підготував спецпроект, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. У цей день виповнюється 75 років примусової депортації кримських татар з їхньої історичної батьківщини — Криму.

З 13:00 до 21:30 журналісти UA: КРИМ спілкуватимуться з представниками кримськотатарської діаспори, експертами-політологами, посадовцями й митцями, розкажуть про політику України щодо Криму й кримських татар, а також дізнаються, як відзначають цей день в Україні та світі.

Спецпроект транслюватимуть суспільні телеканали "Миколаїв", UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й усі регіональні телеканали Суспільного мовлення.

О 13:00 ведучий Муслім Умєров говоритиме із соціальним психологом і футурологами про те, як на свідомість народу впливають трагічні сторінки його історії та що допоможе вийти зі стану жертви.

О 13:30 кримська режисерка Галина Джикаєва розповість про свій перформанс за участі волонтерів-переселенців із Криму. Розмову з мисткинею вестиме Муслім Умєров. У скайп-включенні міністр культури Євген Нищук розповість, як кримськотатарська проблематика представлена в українській культурній політиці.

З 14:00 глядачі зможуть спостерігати за церемонією відкриття виставки "Вкрадений Крим", що відбудеться в Національному комплексі "Експоцентр України". Ведучі Андрій Куликов та Єлизавета Цареградська говоритимуть про трагедію в мистецтві із художником Влодком Кауфманом.

О 15:00 телеканал "Миколаїв" транслюватиме концерт-реквієм за участі Президента України Петра Порошенка, лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва й голови Меджлісу кримськотатарського народу Рафата Чубарова. Журналіст Осман Пашаєв поспілкується з послами України в Латвії, Канаді й Франції та розпитає про політику України щодо Криму.

З 16:30 розпочнеться трансляція автопробігу Києвом із національними прапорами кримських татар, а ведучі Муслім Умєров та головний редактор QHA media Рустем Халілов говоритимуть про молодіжний рух кримських татар. Прямими включеннями з Криму, Туреччини, Росії, Польщі, Румунії та Узбекистану своїм досвідом ділитимуться молоді й успішні представники кримськотатарської діаспори.

О 18:00 — пряме включення з мітингу на майдані Незалежності, що присвячений кримськотатарському питанню. Також у студії ведучі Мирослава Барчук, Лариса Волошина й Георгій Спасокукоцький обговорюватимуть, що може об’єднати громадян України, незалежно від національності, навколо Дня пам’яті жертв депортації та теми Криму в цілому.  

О 21:00 ведучі Осман Пашаєв і Дарія Гірна підсумують спецпроект.

Упродовж усього спецпроекту відбуватимуться прямі включення з Криму та інших регіонів України. Представники кримськотатарської діаспори у Великобританії, Туреччині, Росії, Польщі, Канаді та США розкажуть, як відзначають День пам’яті жертв депортації в національних осередках цих країн, а також про кримськотатарський рух у кожній із них.

Як розповів креативний продюсер UA: КРИМ Муслім Умєров, найбільша кримськотатарська діаспора — у Туреччині, тому спецпроект синхронно дублюватимуть турецькою мовою для місцевих ЗМІ.

"Депортація кримських татар з їхньої історичної батьківщини в 1944 році — це частина української історичної пам’яті, адже іншої батьківщини, окрім України й Криму, у кримських татар немає. Наш спецпроект до 75-ї річниці цієї трагедії — не лише про минуле кримськотатарського народу, а й про його сьогодення й майбутнє. У 2015 році Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар геноцидом, а сьогодні ми маємо ще одну дипломатичну перемогу — факт геноциду визнала Латвія. З таких кроків складається нова історія народу, і ми прагнемо про неї розповісти", — сказав виконавчий продюсер UA: КРИМ Осман Пашаєв.