Стартує прокат фільму

Стартує прокат фільму "Вулкан": три філії Суспільного провели телемости

3 кві. 2019

Напередодні національного прокату фільму «Вулкан» його режисер Роман Бондарчук, а також акторка Христина Дейлик стали гостями ефіру на Суспільному Херсона. Із студії програми «Ранок на Скіфії» вони долучилися до телемосту між Херсоном – Миколаєвом – Запоріжжям. UA: Суспільне мовлення є генеральним інформаційним партнером українського кінопрокату фільму “Вулкан”.

Ведучі ранкових програм трьох регіональних філій у прямому ефірі говорили з українським режисером про роботу над фільмом, з’ясовували, чому визнаний документаліст вирішив знімати ігрове кіно та як виникла ідея створити драму з елементами комедії.

«Я думав, що цей фільм теж буде документальним. Я захопився персонажем, знімав його любительською камерою, слухав його байки, ходив за ним на сезонні роботи, перевертав кавуни. Охороняли ми придорожнє кафе. Зрештою, можна було зробити й непоганий документальний фільм, але герой розповів багато цікавого, і хотілося щось бачити. Так виникла ідея написати сценарій і зняти ігрове кіно», – сказав під час телемосту Роман Бондарчук.

У фільмі «Вулкан» використано багато міфів і байок Півдня України. Саме про них розпитували ведучі Миколаївської філії Суспільного.

«Міфів дуже багато. Та один із найголовніших – це традиція матріархату, коли жінка в сім’ї вирішує все. Це якась особливість регіональна, бо мені здається, що на заході якось все по-іншому відбувається. Це основний міф, який варто зараз згадати», – зазначив Роман Бондарчук.

Крім України, у  виробництві фільму брали участь Німеччина та Монако. За словами Романа Бондарчука, щоб це кіно відбулося багато допомагали й мешканці Нової Каховки, Берислава, сіл Таврії. Вони не вимагали грошей за локації, підключали електрику.

Знімали фільм у Бериславі, бо саме там жив прототип героя. Але у фільмі про це не згадано. Насправді це може бути будь-яке містечко України, як вважає режисер. Знімали й в інших місцях на узбережжі Каховського водосховища.

Ведучих ранкової програми із Запорізької філії цікавило, чи важко було режисерові співпрацювати з Держкіно.

«Усе було чудово, – зазначив Роман Бондарчук. – Особливо зараз, коли ввели пітчинги й усе відбувається відкрито. Це був 2014 рік, коли ми пітчингувалися, сценарій був дещо іншим. Але деякі сцени мені порадили прибрати, аби фільм не втратив своєї актуальності, я погодився. І в результаті вийшло те, що нині всі можуть побачити на екрані».

«Актуальна тема! Українське кіно сьогодні в тренді. І дуже важливо, щоб якомога більше хороших робіт побачили глядачі. Тому з нетерпінням чекали можливості поставити свої запитання режисеру стрічки "Вулкан", Романові Бондарчуку. Шкода, що було мало часу. Лише два запитання! Дуже хотіли б побачити Романа в нашій студії й поспілкуватися наживо», – поділився враженнями редактор творчої групи “Ранок” Запорізької філії Суспільного  Віктор Петрович.

Фільм «Вулкан» презентують у Новій Каховці. Саме туди після ефіру вирушив Роман Бондарчук. У Херсоні показ фільму почнеться завтра, 4 квітня.

«Звісно, ми пишаємося, що маємо такого земляка, і я дуже радий, що в нас була можливість поспілкуватися з Романом та ще й залучити до цієї розмови наших колег із Запоріжжя й Миколаєва, – сказав продюсер Херсонської філії Суспільного Василь Середюк. – Розмова вийшла цікавою, наповненою деталями. Сподіваюся, її із задоволенням дивилися наші глядачі. Такою можливістю вони зможуть скористатися ще раз, у суботу 6 квітня».

«По-перше, хочеться зазначити, що ім’я Романа Бондарчука вже знайоме і європейському глядачеві, і його європейським колегам. По-друге, до створення повнометражного дебюту пана Бондарчука долучилися спеціалісти з Німеччини та Монако, а сама стрічка отримала кілька світових нагород. А це вкотре засвідчує, що українське кіно живе та квітне, а крім того, ще й підвищує міжнародний престиж України, то чому б не любити українське кіно? У кінопрокат стрічка виходить уже 4 квітня, тож сподіваюся, що український глядач оцінить її гідно, а пану Бондарчуку бажаю натхнення й овацій після фінальних титрів!», – зазначив ведучий ранкової програми «Новий день» Миколаївського Суспільного Денис Бобков.

Розмову з режисером, лауреатом Шевченківської премії Романом Бондарчуком глядачі зможуть побачити в суботній «Темі дня» 6 квітня о 19:15 на телеканалі «Скіфія».