Рубрика

Рубрика "Слово дня" ранкової програми на телеканалі "Миколаїв" — відтепер у форматі ток-шоу

25 бер. 2019

Команда ранкової програми "Новий день" Миколаївської філії Суспільного розширила усталені рамки й вийшла за межі власної студії. Миколаївські «ранківці» впровадили формат ток-шоу для постійної рубрики "Слово дня". Відтепер у прямому ефірі беруть участь і глядачі.

"Ідея спробувати формат ток-шоу народилася після того, як один із дописувачів на фб-сторінці телеканалу виказав бажання стати учасником цієї рубрики. Ми порадилися й вирішили спробувати. Для цього обладнали ще один знімальний майданчик, а до зйомок через соцмережі залучили глядачів", — розповідає керівниця творчої групи "Ранок" Миколаївської філії Суспільного Галина Щерба.

Щопонеділка в прямому ефірі "Нового дня" викладач однієї з іноземних мов пояснює характерні особливості саме цієї мови та пропонує вивчити кілька слів із певної теми. Учасники програми говорять із викладачем, ставлять йому запитання, а він перевіряє засвоєння вивченого матеріалу. Щодня протягом тижня ведучі програми повторюють вивчений матеріал, напередодні пропонуючи користувачам фейсбуку відгадати значення одного зі слів.

"У цієї форми є свої плюси й мінуси, — поділилася враженнями від експерименту ведуча ранкової програми "Новий день" Олена Клепа. —  Інтерактив — це перевага для такої рубрики. Однак бракує часу на все задумане. Хочеться не тільки слухати викладача, а й дати висловитися глядачам у студії й відповісти на їхні запитання. Нині ми вчили англійську, була певна тема. У дівчат є базові знання, тож їм було нескладно. Та мені складно уявити, як буде з вивченням інших мов".

Першими глядачами в студії стали стажерки, що проходять практику в ранковій редакції. Далі команда планує запрошувати до участі в зйомках усіх охочих.

Кримськотатарська активістка Феруза Ібрагімова в прямому ефірі відповіла на запитання учасниць програми: "Я знаю рідну мову, мої діти знають, я хочу, щоб її знали й мої онуки. Коли люди звертаються до мене українською мовою, розумію її й можу дати відповідь нею. Мені сподобалося брати участь у цій програмі, це важливо. Ми повинні жити в гармонії, наші народи, Україна й кримські татари. Хотілося б розповісти про це якомога більше в наступних програмах".

За словами головної режисерки ефіру Миколаївської філії Суспільного Катерини Жуліної, глядацькі студії давно існують в американських програмах — у ранковій програмі "Today", у ток-шоу "The Tonight Show", "Good Morning America", а також на англійському телебаченні — у ранковому шоу "Breakfast" на каналі BBС. Тому в пошуках нових форм подання творча й технічна команди "Нового дня" зважились на експеримент.

"Від самого початку команда взяла курс на зближення з глядачами, із якими активно спілкуємося в соціальних мережах. Там ми дізнаємося їхні історії, читаємо запитання від них і прислухаємося до побажань, наші журналісти виходять на вулицю танцювати й співати з миколаївцями. Тепер ми вирішили зробити ще один крок назустріч глядачеві", — зазначає Катерина Жуліна.

"Миколаївщина — поліетнічний регіон, тут представлено понад 130 національностей. У межах рубрики "Слово дня" мешканці Миколаївщини знайомляться з мовами різних національностей, представники яких живуть на території області. Ми готові співпрацювати з усіма національними спільнотами. Тож роботи попереду багато", — зазначає т.в.о. продюсерки Миколаївської філії Суспільного Тетяна Мілякіна.

Нагадаємо, "Слово дня" — постійна рубрика ранкової програми на телеканалі "Миколаїв", що знайомить телеглядачів із мовами національних меншин Миколаївщини й створена відповідно до Концепції мовлення з тематики національних меншин ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України".